To kremowe ciasto z rurkami pokochała moja rodzina: Szybko, smacznie i bez pieczenia.
Rurociąg – pyszne ciasto bez pieczenia!
Rurociąg jest prostym w przygotowaniu kremowym ciastem z rurkami, nie wymagającym pieczenia. Aby uraczyć nim gości lub po prostu zjeść jako deser, należy je przygotować dzień wcześniej, ponieważ wtedy rurki zmiękną i krojenie ciasta nie sprawi żadnych kłopotów.
Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach 24×24 cm. Serdecznie polecam. Poniżej zamieściłam przepis na czekoladowe ciasto bez pieczenia, Jest to jeden z tych przepisów, które każdy miłośnik ciast musi spróbować! Prostota przygotowania i wyśmienity smak gwarantują, że ciasto w szybkim tempie zniknie z talerzyków, a przepis na stałe zagości w waszych domach.
Składniki:
- około 25 sztuk kakaowych herbatników
- 1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym
- 3 budynie śmietankowe po 40g każdy (bez cukru) + 3 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła lub margaryny (200g)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka
- opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm). Aby przygotować krem, z mleka odlewamy jedną szklankę, a resztę gotujemy. Do odlanego mleka wsypujemy cukier i budynie, następnie mieszamy. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (potrwa to około 2 minut).
Budyń studzimy. Ucieramy masło razem z cukrem pudrem i powoli dodajemy zimny budyń. Kontynuujemy proces, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wykładamy na herbatniki. Wykładamy rurki z kremem na masę. Warstwę rurek przykrywamy resztą kremu. Na całość kładziemy herbatniki tak, aby przykryć całą powierzchnię.
Zabieramy się teraz za przygotowanie polewy. W tym celu, należy w osobnym garnuszku podgrzać mleko, wkruszyć do niego czekoladę i dokładnie mieszać, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Powstałą w ten sposób polewę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.
Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy jasną polewę, tworząc paseczki i przy pomocy patyczka do szaszłyków, rozmazujemy je trochę na całej długości.
Oczywiście istnieje pełna dowolność, co do wzorów, a ogranicza was tylko wyobraźnia i czas, w którym polewa zastyga. Należy bowiem pamiętać, że jest on ograniczony, a po jego upływie, wzorek nam nie wyjdzie.
Comments are closed.