Idealny przepis na soczystego kurczaka na kapuście prosto z piekarnika – pyszny obiad raz dwa już na stole

Kurczak ułożony na zwykłej kapuście, pomysł na szybki obiad. Wszystko przygotowuje się w jednym naczyniu, łatwe w przyrządzeniu.

Robienie potraw w piekarniku to najprostsza i najszybsza metoda na ugotowanie obiadu. Jedzenie, które jest przygotowane w piekarniku, prawdopodobniej jest dużo mniej kaloryczne i jest bardziej miękkie.

Za jednym zamachem możemy ugotować i obiad i przystawkę, a to wszystko przy minimalnej uwadze z naszej strony.

Dlatego dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pysznego kurczaka podanego z aromatyczną kapustą, danie to z pewnością zachwyci Cię smakiem i swoją prostotą.

Kawałki kapusty położone bezpośrednio pod mięsem, wchłoną cały aromat, dzięki temu mięso zachowa swój smak i będzie o wiele bardziej soczyste.

Potrzebne składniki:

  • główka białej kapusty
  • cztery udka
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek – 20 ml
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka

Sposób przyrządzenia:

Kapustę pokrój na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na wcześniej natłuszczonej blaszce.

Następnie posyp wierzch pieprzem i solą, a na to wyłóż udka z kurczaka. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą i przyprawami.

Można dodać zioła według uznania. Np. kolendra, bazylia. Powstałą mieszanką natrzyj skórkę kurczaka.

Piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Kapustę po wyciągnięciu z piekarnika możesz jeszcze podpiec na patelni, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i tak podawać z mięsem.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!