Idealny przepis na soczystego kurczaka na kapuście prosto z piekarnika – pyszny obiad raz dwa już na stole
Kurczak ułożony na zwykłej kapuście, pomysł na szybki obiad. Wszystko przygotowuje się w jednym naczyniu, łatwe w przyrządzeniu.
Robienie potraw w piekarniku to najprostsza i najszybsza metoda na ugotowanie obiadu. Jedzenie, które jest przygotowane w piekarniku, prawdopodobniej jest dużo mniej kaloryczne i jest bardziej miękkie.
Za jednym zamachem możemy ugotować i obiad i przystawkę, a to wszystko przy minimalnej uwadze z naszej strony.
Dlatego dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pysznego kurczaka podanego z aromatyczną kapustą, danie to z pewnością zachwyci Cię smakiem i swoją prostotą.
Kawałki kapusty położone bezpośrednio pod mięsem, wchłoną cały aromat, dzięki temu mięso zachowa swój smak i będzie o wiele bardziej soczyste.
Potrzebne składniki:
- główka białej kapusty
- cztery udka
- trzy ząbki czosnku
- oliwa z oliwek – 20 ml
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Kapustę pokrój na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na wcześniej natłuszczonej blaszce.
Następnie posyp wierzch pieprzem i solą, a na to wyłóż udka z kurczaka. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą i przyprawami.
Można dodać zioła według uznania. Np. kolendra, bazylia. Powstałą mieszanką natrzyj skórkę kurczaka.
Piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Kapustę po wyciągnięciu z piekarnika możesz jeszcze podpiec na patelni, aby uzyskać jeszcze lepszy smak i tak podawać z mięsem.
Comments are closed.