Smaczny i szybki przysmak z jednego garnka, którego nauczyła mnie moja siostra. To jest prawdziwa rozkosz, nie potrzebujesz nawet grilla.
Spróbuj przygotować fantastycznego pieczonego kurczaka w domu według naszego bezpretensjonalnego przepisu. Zapewniamy, że jeszcze nie jadłaś takiego przysmaku.
Składniki:
- 5 ud z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki przyprawy do grilla
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 20 ml oleju roślinnego
- 8 ziemniaków
- sól
- 1,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 kg suszonego kopru
- olej roślinny
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 150 ml octu (6%)
- twardy żółty ser
Przygotowanie:
Skórę z ud zdejmujemy, kroimy w kostkę. Wkładamy do talerza. Dodać sól, pieprz grillowy, pieprz czarny, skrobię kukurydzianą, olej. Wymieszać łyżką i odstawić na 30 minut.
Pokrój ziemniaki w cienkie krążki i włóż je do miski. Dodaj sól, pieprz ziemniaczany, czarny pieprz, koperek. Wymieszać łyżką.
Plastry ziemniaków układamy jeden na drugim na całej powierzchni blachy do pieczenia. Zalej ziemniaki olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Do miski dodać cienko pokrojoną cebulę, czarny pieprz, ocet. Wymieszać łyżką i odstawić na 30 minut. Smaż kurczaka na złotej patelni na rozgrzanym oleju. Następnie 5 minut w niskiej temperaturze.
Smażone mięso wkładamy do brytfanny na pieczone ziemniaki. Na wierzch dodaj cebulę i starty twardy ser. Talerz wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Comments are closed.