Przepis na ciasto zemsta teściowej: Mix słodkiego oraz kwaśnego smaku sprawia, że nie można obejść się bez dokładki.
Białka dokładnie ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gdy będą już odpowiednio sztywne trzeba wyłożyć je na ciasto znajdujące się w foremce.
Górę posypać migdałami i piec przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie całkowicie ostudzić ciasto.
Warstwa wiśniowa:
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
- 2 szklanki gorącej wody
- 400 g drylowanych wiśni mrożonych
- szklanka soku wiśniowego
- 2 łyżki żelatyny
Galaretki wraz z żelatyną rozrobić w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Dodać do nich sok wiśniowy. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Trzeba jednak kontrolować, aby nie stężała całkowicie. Do płynnej jeszcze galaretki trzeba dodać wiśnie, dokładnie wymieszać i od razu wlać na ostudzone wcześniej kruche ciasto.
Ostatnim etapem jest przygotowanie masy śmietankowej. Do jej zrobienia potrzebne są:
-
- 500 ml śmietany kremówki
- pół szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Comments are closed.