Przepis na ciasto zemsta teściowej: Mix słodkiego oraz kwaśnego smaku sprawia, że nie można obejść się bez dokładki.

Białka dokładnie ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gdy będą już odpowiednio sztywne trzeba wyłożyć je na ciasto znajdujące się w foremce.

Górę posypać migdałami i piec przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie całkowicie ostudzić ciasto.

Warstwa wiśniowa:

  • 2 galaretki o smaku wiśniowym
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 400 g drylowanych wiśni mrożonych
  • szklanka soku wiśniowego
  • 2 łyżki żelatyny

Galaretki wraz z żelatyną rozrobić w ciepłej, ale nie wrzącej wodzie. Dodać do nich sok wiśniowy. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Trzeba jednak kontrolować, aby nie stężała całkowicie. Do płynnej jeszcze galaretki trzeba dodać wiśnie, dokładnie wymieszać i od razu wlać na ostudzone wcześniej kruche ciasto.

Ostatnim etapem jest przygotowanie masy śmietankowej. Do jej zrobienia potrzebne są:

    • 500 ml śmietany kremówki
    • pół szklanki cukru pudru
    • 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!