Potrzebujesz tylko 15 kwiatów – Dżem z kwiatów bzu smakuje niebiańsko: smakuje dokładnie tak, jak robiła go moja babcia
Jeśli jeszcze nie jadłaś dżemu z kwiatów czarnego bzu, koniecznie musisz spróbować go przyrządzić!
Świetnie nadaje się do ciast, deserów itp. Wyśmienicie smakuje także z domowym chlebem.
Jaki wpływ ma czarny bez na zdrowie?
- Silne wsparcie odpornościowe, chroni komórki przed wolnymi rodnikami
- Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne
- Działanie antyseptyczne i detoksykujące
- Wspomaga pocenie się (ważne przy grypie)
- Wspomagaj trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy
- Usuwa zaparcia, reguluje stolec
- Eliminuje wzdęcia i bóle brzucha
- Utrzymuje zdrowe drogi oddechowe
- Eliminuje stany zapalne, pomocny przy kaszlu i zalegającym śluzie
- Idealny przy przeziębieniu, grypie, alergii, zapaleniu oskrzeli
- Działa moczopędnie, oczyszcza nerki i drogi moczowe
- Uwalnia z organizmu kwas moczowy
- Likwiduje bóle stawów (reumatyzm, dna moczanowa)
- Uspokaja układ nerwowy
- Łagodzi ból i skurcze (migrena, brzuch)
- Wspomaga gojenie się skóry (wysypki, egzemy, urazy)
- Dezynfekuje i przyspiesza gojenie skóry
Czarny bez podobno jest jedną z najbardziej leczniczych roślin na świecie, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów, karotenu, witaminy C. Jak dotąd wiadomo, że jest bardzo pomocny przy grypie, zatorach, zapaleniu oskrzeli, astmie i alergiach. Poprawia również odporność oraz pomaga przy cukrzycy i zaparciach.
Do przygotowania dżemu potrzebujesz:
- Sok jabłkowy dobrej jakości (tak dużo, aby zalać wszystkie kwiaty bzu, ja użyłam 1 litr)
- 15-20 dużych kwiatostanów czarnego bzu
- 500 g żelującego cukru 2:1
Przygotowanie:
Zalej 15 – 20 dużych kwiatów bzu sokiem jabłkowym. Odstaw na 24 godziny. Następnie odcedź sok, dodaj 500 gram cukru żelującego. Gotuj przez 10 minut. Natychmiast napełnij nim słoiki, zamknij pokrywki i odwróć do góry dnem. Ostudź i gotowe!
Comments are closed.