Przepyszne Ciasto Chmurkowe z Białego Jogurtu Greckiego – każdy się zajadał i prosił o dokładkę.

 

Dziś pokażę Wam, jak zrobić przepyszne Ciasto Chmurkowe z Białego Jogurtu Greckiego. To prosty i szybki przepis, który idealnie nadaje się na każdą okazję. Gotowi? Zaczynamy!

Składniki:

  • 240 g jogurtu greckiego (użyłam odtłuszczonego) (8,6 uncji)
  • 3 jajka
  • 30 g mąki uniwersalnej (1,1 uncji)
  • 10 g skrobi kukurydzianej (0,4 uncji)
  • 80 g cukru (2,9 uncji)
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w jednej misce, a żółtka w drugiej. Upewnij się, że jogurt grecki jest w temperaturze pokojowej. Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i wyciśnij 1 łyżkę soku. Do miski z żółtkami dodaj 80 g cukru i ubijaj mikserem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj do ubitych żółtek 240 g jogurtu greckiego, skórkę z cytryny oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników. Przesiej 30 g mąki uniwersalnej i 10 g skrobi kukurydzianej do masy jogurtowej. Delikatnie wymieszaj.

Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż białka zaczną tworzyć sztywne szczyty. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy jogurtowej w trzech partiach, używając szpatułki. Rób to ostrożnie, aby nie zniszczyć puszystości masy. Wyłóż formę do pieczenia o średnicy 18 cm papierem do pieczenia. Upewnij się, że papier wystaje ponad brzegi formy, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Wlej gotową masę do formy i delikatnie wyrównaj powierzchnię.

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Piecz ciasto przez około 35-40 minut, aż wierzch stanie się złocisty, a ciasto będzie sprężyste przy dotyku. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie delikatnie wyjmij ciasto z formy, zdejmij papier do pieczenia i pozwól ciastu całkowicie ostygnąć. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub udekorować świeżymi owocami. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj jako lekką i puszystą przekąskę.

Gotowe! Smacznego!  Dziękujemy za komentarze!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!