Chrupiący, pyszny i najszybszy chleb bez piekarnika – To naprawdę możliwe. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować domowy chleb.

Kiedyś miałam bardzo dużo problem z pieczeniem własnego chleba. Zajmowało to bardzo dużo czasu i energii. Odkąd mam ten przepis, robię chleb kilka razy w tygodniu! 

Do przygotowania chleba potrzebujemy:

  • 15g świeżych drożdży (jeżeli mamy suszone – 5g)
  • 500g mąki pszennej
  • 10g  soli
  • 300ml
  • olej

Produkcję chleba należy zacząć od zrobienia zaczynu drożdżowego – nie trzeba przy drożdżach suchych.

Gdy zaczyn będzie zrobiony, łączymy wszystkie składniki, poza olejem, w dużej misce.

Składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto będzie gotowe, rozgrzewamy olej na patelni.

Na patelnię wykładamy jedną część ciasta i pieczemy pod przykryciem około 12-15 minut z każdej strony (drugą stronę należy posmarować olejem przed przewróceniem).

Aby nic nie spalić, najlepiej ustawić ogień na średnią moc. 

Po tym czasie powinniśmy mieć gotowy gorący i rumiany chleb.

Jeżeli chcemy, można dodać do niego czarnuszkę lub siemię lniane. Najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!