Ten przepis pokaże Ci, jakie korzyści dla zdrowia ma miód, cytryna i liść laurowy.
Herbata z liści laurowych jest skutecznym lekiem na wiele chorób i dolegliwości. Połączenie miodu i cytryny w herbacie z tą popularną przyprawą pomoże złagodzić ból gardła i oczyścić płuca.
Wiele osób nie wie, że liść laurowy może także tłumić objawy kaszlu. Ten sprawdzony przepis na herbatę z liśćmi laurowymi pomoże Ci odkryć ich właściwości lecznicze.
Napary z liści laurowych to świetny sposób na nawodnienie organizmu.
- Zapalenie cewki moczowej i infekcje uszu
- Wzdęcia i niestrawność
- Zespół napięcia przedmiesiączkowego
- Chrapanie i bezsenność
- Odtruwa organizm
- Zmęczenie umysłowe i mięśniowe
- Infekcje skóry
- Niedobór energii
- Reumatyzm i zapalenie stawów
- Zapalenie pęcherza moczowego
- Nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie
- Problemy z nerwem kulszowym
- Migreny i bóle głowy
- Wysokie ciśnienie krwi
Do przygotowania naparu potrzebne są następujące składniki
- Miód
- Cytryna
- 4-5 liści laurowych
Z tych składników można przygotować jedną filiżankę napoju.
Jak przyrządzić herbatę
Rozgnieć małe liście laurowe, a następnie zalej je wrzącą wodą. Przykryj garnek i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Przecedzić herbatę przez sitko. Następnie dodaj do herbaty miód i cytrynę.
Składniki te należy dodać dopiero po ostygnięciu herbaty. Gorąca herbata może bowiem stracić cenne składniki odżywcze i witaminy.
Profilaktycznie można pić herbatę raz dziennie lub w przypadku wystąpienia objawów choroby lub infekcji. Po 10 dniach należy zaprzestać picia herbaty. Napar z liści laurowych nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Comments are closed.