Ten przepis pokaże Ci, jakie korzyści dla zdrowia ma miód, cytryna i liść laurowy.

Herbata z liści laurowych jest skutecznym lekiem na wiele chorób i dolegliwości. Połączenie miodu i cytryny w herbacie z tą popularną przyprawą pomoże złagodzić ból gardła i oczyścić płuca.

Wiele osób nie wie, że liść laurowy może także tłumić objawy kaszlu. Ten sprawdzony przepis na herbatę z liśćmi laurowymi pomoże Ci odkryć ich właściwości lecznicze.

Napary z liści laurowych to świetny sposób na nawodnienie organizmu.

  • Zapalenie cewki moczowej i infekcje uszu
  • Wzdęcia i niestrawność
  • Zespół napięcia przedmiesiączkowego
  • Chrapanie i bezsenność
  • Odtruwa organizm
  • Zmęczenie umysłowe i mięśniowe
  • Infekcje skóry
  • Niedobór energii
  • Reumatyzm i zapalenie stawów
  • Zapalenie pęcherza moczowego
  • Nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie
  • Problemy z nerwem kulszowym
  • Migreny i bóle głowy
  • Wysokie ciśnienie krwi

Do przygotowania naparu potrzebne są następujące składniki

  • Miód
  • Cytryna
  • 4-5 liści laurowych

Z tych składników można przygotować jedną filiżankę napoju.

Jak przyrządzić herbatę

Rozgnieć małe liście laurowe, a następnie zalej je wrzącą wodą. Przykryj garnek i pozostaw do zaparzenia na 10 minut. Przecedzić herbatę przez sitko. Następnie dodaj do herbaty miód i cytrynę.

Składniki te należy dodać dopiero po ostygnięciu herbaty. Gorąca herbata może bowiem stracić cenne składniki odżywcze i witaminy.

Profilaktycznie można pić herbatę raz dziennie lub w przypadku wystąpienia objawów choroby lub infekcji. Po 10 dniach należy zaprzestać picia herbaty. Napar z liści laurowych nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Na zdrowie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!