Instrukcja jak uprawiać lubczyk w doniczce przez cały rok – Leczy płuca, nerki i oczyszcza krew.
Zdrowotne właściwości lubczyku
Nie każdy o tym wiem ale lubczyk to niesamowita roślina, którą można uprawiać przez cały rok w doniczce bądź w ogrodzie. Lubczyk doskonale sprawdza się w lecznictwie, przede wszystkim leczy płuca, nerki, a także doskonale oczyszcza krew.
Należy pamiętać, że jest to silna i wieloletnia roślina, która potrafi bardzo bujnie rosnąć oraz co ważne nie ma naturalnych wrogów. Jedyne problemy podczas uprawy lubczyku występują podczas jej sadzenia. Oto kilka wskazówek dotyczących uprawy lubczyku.
Wskazówka nr 1:
Nasiona lubczyku najlepiej kupić od sprawdzonego hodowcy. Następnie należy zasiać nasiona w ogrodzie lub doniczce. Jeśli zasadzimy nasz lubczyk w doniczce będziemy mogli się cieszyć z jego uprawy cały rok. Aby uniknąć problemów z sadzeniem na początku zaleca się przed siewem zanurzyć nasiona lubczyku w wodzie na dwie bądź trzy godziny. Lubczyk dobrze jest uprawiać w ziemi ogrodowej zmieszanej z odrobiną ziemi kwiatowej. Wówczas jest to odpowiednie podłoże dla rozrostu rośliny.
Wskazówka nr 2:
Decydując się na uprawę lubczyku należy wziąć pod uwagę miejsce, w którym zasadzimy tę roślinę. Istotny jest tutaj stopień nasłonecznienia, na jakie roślina będzie narażona. Oczywiście lubczyk jest rośliną, która potrzebuje słońca, jednakże należy pamiętać, że lubczyk woli poranne i pół średnie światło.
Najlepiej roślina czuję się w zacienionym i wilgotnym miejscu. Jeśli zdecydujemy się na przesadzenie rośliny w bardzo nasłonecznione miejsce może okazać się, że nasza roślina niestety przestanie rosnąć bądź całkowicie obumrze. Roślinę należy chronić przed południowym słońcem.
Oto 10 dobroczynnych zalet lubczyka na ludzki organizm oraz zdrowia:
- Lubczyk doskonale przyspiesza metabolizm.
- Lubczyk wspomaga procesy trawienne, a co za tym idzie jest doskonałym pomocnikiem podczas chudnięcia lub diety.
- Lubczyk to roślina, która eliminuje wzdęcia oraz inflację.
- Lubczyk posiada właściwości wspomagające wydzielanie żółci, dzięki czemu stanowi doskonałą profilaktykę wszelkiego rodzaju chorób pęcherzyka żółciowego,
- Lubczyk to roślina, która zapobiega chorobom układu krążenia, a co za tym idzie oczyszcza krew oraz oczyszcza naczynia krwionośne.
- Lubczyk posiada niesamowite działanie moczopędne, które doskonale sprawdza się w osób borykających się z nawracającymi stanami zapalnymi pęcherza moczowego bądź chorobami nerek lub układu wydalniczego.
- Lubczyk doskonale usuwa nadmiar wody z ludzkiego organizmu.
- Lubczyk usuwa nadmiar soli z organizmu, czyli oczyszcza nasz organizm z nadmiaru sodu.
- Lubczyk oczyszcza drogi oddechowe, w tym usuwasz śluz oraz ułatwia oddychanie.
- Wywar z lubczyka jest stosowany również podczas leczenia chorób stawów takich, jak na przykład: reumatyzm, dna moczowa oraz choroba zwyrodnieniowa.
Lubczyk można ugotować w całości nie pomijając żadnej jego części. Jednakże najbardziej efektywny w leczeniu schorzeń jest korzeń rośliny. Herbata z korzenia lubczyka może skutecznie załagodzić wiele problemów zdrowotnych, doskonale sprawdza się podczas grypy oraz jako profilaktyka.
Lubczyk w domu, jako środek odstraszający szkodniki
Od dawna nasze babki i prababki wykorzystał lubczyk nie tylko w sosach czy też w zupach ale także jako środek odstraszający składniki. Wówczas wystarczy jedynie ususzyć lubczyk bądź wsadzić świeże liście do komory na żywność, a wszelkie szkodniki nie będą tam zaglądały.
Wszystkie części lubczyku:
Korzenie lubczyka doskonale nadają się do suszenia. Można je rozdrobnić i stosować jako przyprawę do wielu potraw. Liście oraz łodygi rośliny można dodawać do bulionów, sałatek oraz sosów. Natomiast młode liście są bardzo aromatyczne i niesamowicie pachną selerem.
Liście można ususzyć i samodzielnie wykonać z nich różne domowe przyprawy. Co więcej jeżeli zdecydujemy się na zasadzenie rośliny w doniczce liście można zbierać przez cały rok nawet poza sezonem letnim. Natomiast w przypadku korzeni należy je zbierać dopiero po trzecim lecie od posadzenia rośliny. Wówczas dopiero wtedy można je ususzyć i zmielić na przyprawę.
Jak uprawiać lubczyk?
Do zapotrzebowania jednego gospodarstwa domowego nie potrzeba wielu sadzonek lubczyku. Wystarczy jedna bądź dwie szybko rosnące rośliny/sadzonki. W marcu bądź najpóźniej w kwietniu należy zasiać lubczyk w swoim ogrodzie bądź w donicy.
Nasiona do siewu można zakupić niemal w każdym centrum ogrodniczym bądź w supermarkecie. Warto jednak wybrać te pochodzące od sprawdzonego hodowcy. Inną metodą rozmnażania sadzonek lubczyku jest zakupienie gotowych sadzonek i wsadzenie ich do chleb.
Wówczas roślina musi się ukorzenić. Warto wiedzieć, że lubczyk jest bardzo wytrzymały i dlatego nie wykazuje żadnych problemów z zimowaniem tej rośliny w ogrodzie. Należy jednak pamiętać o wystarczającej wilgotności podłoża i półcieniu, by roślina dobrze czuła się w naszych domowych warunkach.
Lecznicza herbata liguryjska z lubczyku
Aby przygotować herbatę należy przygotować:
Jedną łyżeczkę posiekanych liści lubczyku i gotować je w około 250 ml wody. Całość gotujemy przez około 10 minut. Receptura ta jest wyjątkowo prosta i wpływa korzystnie na stany zapalne dróg moczowych oraz jednocześnie działa odtruwająco np. po nadmiernym spożyciu alkoholu bądź nikotyny.
Domowa przyprawa z lubczyku w płynie:
Do przygotowania domowej przyprawy w płynie w lubczyku należy przygotować następujące składniki:
- 400 ml wody,
- jedną małą łyżeczkę soli,
- jedną małą łyżeczkę świeżego majeranku,
- dwie łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
- lubczyk ze szpatułkami.
Sposób przygotowania:
Lubczyk dokładnie spryskujemy i mielimy na przykład za pomocą maszynki do mięsa. Następnie wkładamy go do garnka i dodajemy do niego wodę. Mieszankę należy gotować przez około 15 minut. Po tym czasie można odcedzić np. przez płótno mieszankę i dokładnie ją odcisnąć.
Do płynniej mieszanki należy dodać sól, dwie łyżki oleju, majeranek i wszystko razem należy podsmażać do powstania ekstraktu. Gotowe ekstrakt można przelać do małych słoików, zakręcić i odwrócić je do góry nogami. Tak powstały ekstrakt można dodawać do zup oraz do wielu innych dań, aby wzbogacić ich smak.
Comments are closed.