Magiczne ciasto sprawi, że przygotujesz je bez dodatku jajek i mleka. Świetny smak, lekkość i puszystość to zalety tego ciasta. Przepis.
Szukacie przepisu na pyszne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto? Koniecznie wypróbujcie ten. Magiczne ciasto przygotujecie bez jajek i mleka. Wychodzi puszyste, delikatne, po prostu idealne.
Składniki:
Na białą część:
- 200 g mąki pszennej
- 220 ml gorącej wody
- 150 g cukry
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zamienić na cukier wanilinowy)
- 60 ml oleju roślinnego
Na ciemną część:
- 30 g naturalnego kakao
- 150 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 240 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zamienić na cukier wanilinowy)
- 60 ml oleju roślinnego
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy jasne ciasto.
Na początku mieszamy gorącą wodę z olejem roślinnym i esencją waniliową.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
Sypkie składniki z miski dodajemy do mokrych. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Masę przelewamy do silikonowej formy. Formę należy wcześniej natłuścić.
Teraz przygotowujemy ciemne ciasto postępując w ten sam sposób. Jedyną różnicą jest dodatek kakao. Kakao należy wymieszać z mąką.
Ciemne ciasto wylewamy ostrożnie na jasną część.
Comments are closed.