Sposób na przygotowanie wyśmienitego, gęstego majonezu z mleka, bez zawartości jajek. Nikt nie uwierzy, że można go zrobić w domu.

Majonez kojarzy Ci się tylko ze sklepową półką? Czas to zmienić.

Skorzystaj z poniższego przepisu i przekonaj się jak pyszny może być domowy majonez. Taki majonez idealnie nadaje się do sałatek, kanapek czy do dekorowania potraw. Przygotujesz go w kilka chwil. Atutem tego przepisu jest to, że zawsze się udaje!

Składniki:

  • 200 ml oleju (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Olej i mleko wlej do pojemnika. Bardzo ważne jest, żeby oba te składniki miały temperaturę pokojową wtedy majonez na pewno się uda, jeśli będą za zimne nie wyjdzie.

Za pomocą blendera ubij oba składniki. Następnie dodaj czosnek, sól, sok z cytryny i musztardę. Ponownie mieszaj aż do momentu gdy masa zgęstnieje.

Gotowe!

Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!