Może być stosowany jako zamiennik majonezu z octem i jajkami. Smakuje dokładnie tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.
Zrób domowy majonez bez cukru i jajek. Ten zamiennik majonezu jest zdrowszy i równie smaczny jak tradycyjny majonez.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- Cukier według uznania
- Musztarda do smaku
- Sól
- Natka pietruszki (opcjonalnie)
Majonez kupiony w sklepie jest drogi i pełen sztucznych barwników oraz konserwantów. Możesz zrobić własny majonez domowej roboty lub kupić zdrowszą wersję. Nie będzie on zawierał konserwantów, octu ani surowych jaj.
Ten sos jest bardzo łatwy do przygotowania. Jego smak będzie przyjemny, a Ty będziesz zachwycony! Będzie on wspaniałym dodatkiem do sałatek i kanapek, a także potraw smażonych.
Sposób przygotowania:
W małej misce wymieszaj olej i mleko. Najlepiej zrobić to w blenderze lub mikserze. Przez pierwsze kilka sekund mieszaj składniki znajdujące się na dnie. Wymieszaj sok z cytryny, cukier musztardowy, sól i wodę. Kontynuuj mieszanie, aż sos stanie się gęsty i zwarty.
Możesz też dodać posiekaną lub suszoną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gotowy, przełóż go do suchego pojemnika i pozostaw do ostygnięcia. Teraz możesz podawać sos do swoich ulubionych potraw. Smacznego! WSKAZÓWKA: Upewnij się, że sprawdzasz datę ważności mleka używanego do przygotowania sosów i że sos nie został wykorzystany po upływie tej daty.
Comments are closed.