Może być stosowany jako zamiennik majonezu z octem i jajkami. Smakuje dokładnie tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.

Ten lekki i pyszny majonez domowej roboty stanie się podstawowym składnikiem Twoich świątecznych sałatek. Jest pyszny i ma ważną zaletę. Jest zdrowszy od gotowych majonezów sprzedawanych w sklepach. Można go bezpiecznie używać bez obawy o utratę wagi. Świetnie nadaje się do wielu różnych sałatek, a także do mięs i dań rybnych.

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego (lub oleju ryżowego)
  • 1 łyżka ogórka kiszonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • Dodaj szczyptę soli do pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Ogórek i cebulę należy zetrzeć razem na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Mieszankę można spożywać od razu. Sos przechowywać w lodówce. Możesz dodać majonez do swojego trenera Ten przepis na majonez świetnie nadaje się do przyrządzania sałatek i innych słonych przekąsek.

Składniki:

  • 125 ml oleju kokosowego (lub dowolnego innego oleju)
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki mąki lnianej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy
  • Do smaku dodaj cukier, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dodaj mąkę lnianą do rondelka i dodaj wodę. Dobrze wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, wyłącz gaz. Gdy mąka osiągnie temperaturę pokojową, dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, a następnie dodaj olej.

W ten sposób powstanie gładki sos. Na końcu dodaj musztardę i sok z cytryny. Możesz spróbować i dostosować ilość soli lub cukru, jeśli potrzebujesz więcej. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!