Może być stosowany jako zamiennik majonezu z octem i jajkami. Smakuje dokładnie tak samo, a jest zdecydowanie zdrowszy.
Ten lekki i pyszny majonez domowej roboty stanie się podstawowym składnikiem Twoich świątecznych sałatek. Jest pyszny i ma ważną zaletę. Jest zdrowszy od gotowych majonezów sprzedawanych w sklepach. Można go bezpiecznie używać bez obawy o utratę wagi. Świetnie nadaje się do wielu różnych sałatek, a także do mięs i dań rybnych.
Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego (lub oleju ryżowego)
- 1 łyżka ogórka kiszonego
- 1 mała cebula
- 1 ogórek konserwowy
- Dodaj szczyptę soli do pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Ogórek i cebulę należy zetrzeć razem na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Mieszankę można spożywać od razu. Sos przechowywać w lodówce. Możesz dodać majonez do swojego trenera Ten przepis na majonez świetnie nadaje się do przyrządzania sałatek i innych słonych przekąsek.
Składniki:
- 125 ml oleju kokosowego (lub dowolnego innego oleju)
- 60 ml wody
- 2 łyżki mąki lnianej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki musztardy
- Do smaku dodaj cukier, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Dodaj mąkę lnianą do rondelka i dodaj wodę. Dobrze wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, wyłącz gaz. Gdy mąka osiągnie temperaturę pokojową, dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, a następnie dodaj olej.
Comments are closed.