Marchewki po Koreańsku to przepis, który idealnie zastąpi standardowe surówki i sałatki podawane do obiadu.

Marchewka po koreańsku to idealna szybka sałatka. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań albo przekąska. Warto popisać się nią na wieczorze z gośćmi ze względu na prostotę i głębię smaku.

Jak przygotować marchewkę po koreańsku?

Do przepisu potrzebny jest kilogram marchwi. Przygotowania zaczyna się od obrania marchewki ze skórki. Po tym należy, pociąć ją na cieknie paseczki, sprawdzi się też starcie jej na tarce do talarków.

Pokrojone warzywo wrzuca się do głębokiej miski. Należy doprawić marchew dodając łyżeczkę soki i pół łyżeczki cukru. Wszystko trzeba dobrze ze sobą wymieszać.  Po doprawieniu warto skropić marchew octem, w zależności od upodobań.

Jedną cebulę należy pokroić w kostkę albo na cienkie krążki i podsmażyć na oleju roślinnym. Gdy cebula zmięknie, należy posypać ją czerwoną papryką i dobrze wymieszać. Patelnię warto odstawić, by warzywo trochę odpoczęło.

W tym czasie do miski z przyprawioną marchewką należy dodać jeden sprasowany ząbek czosnku. Ząbek można też posiekać w bardzo drobną kostkę. Dodatkowo marchew doprawia się 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1/2 łyżeczki kolendry.

Po doprawieniu sałatki dodaje się do niej wcześniej podsmażoną cebulę. Należy bardzo dobrze wymieszać całość, by przyprawy rozłożyły się w równomiernie. Całość należy odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce.

Sałatka jest gotowa do zjedzenia po 2 – 3 godzinach w lodówce. W tym czasie przyprawy nadadzą jej aromatycznego smaku, a marchew wypuści trochę soku, dzięki czemu danie nie będzie suche.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!