Marynowane pieczarki w 20 min. Mistrzowski przepis na marynowane grzybki na świąteczny stół
Marynowane grzyby, jak w sklepie w 20 minut? To takie proste! Mój przepis na przekąskę z pieczarek przewyższa inne z co najmniej dwóch powodów: po pierwsze, jest bezwstydnie pyszna, a po drugie jest przygotowywana w krótkim czasie.
Jeśli nadal uważasz, że marynowanie grzybów jest czasochłonnym, problemowym i strasznie kłopotliwym procesem, spróbuj przygotować grzyby zgodnie z tym przepisem.
SKŁADNIKI
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 6-8 ząbków czosnku
- 75 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 75 ml octu
- 10 szt goździków
- 10 szt groszków ziela angielskiego
- 10 szt groszków czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 6 szt liści laurowych
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby umyj, obierz, duże grzyby pokrój na 2-4 części. Włóż grzyby do suchej patelni, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez 5 minut. Pieczarki powinny puścić sok i lekko odparować.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Pokrój czosnek na cienkie plasterki, pokrój cebulę na pół pierścienie i połącz z czosnkiem w głębokiej misce. Dodaj olej roślinny, sól, cukier, ziele angielskie i czarny pieprz, kolendrę, goździki i liść laurowy. Zalej wszystkie składniki octem i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię dodaj uzyskaną marynatę i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut. Wyłącz ogień i pozostaw grzyby pod pokrywką na kolejne 3-4 minuty.
Dodaj przygotowane grzyby z marynatą do 1,5-litrowego słoika, zamknij pokrywkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz schłodzić grzyby w lodówce.
Comments are closed.