Ugotowałam 2 garście tych liści i pozostawiłam do ostygnięcia: Maść która ma szereg właściwości zdrowotnych, pomoże każdemu w rodzinie!

Do zrobienia maści potrzebujemy:

  • 100 g masła o zawartości 80% tłuszczu lub słoninę
  • 50 g świeżo zerwanych liści babki lancetowatej

Sposób przygotowania: 

Na początku należy odpowiednio przygotować liście babki. W tym celu musimy je dokładnie umyć w letniej wodzie. Następnie konieczne jest osuszenie babki przy pomocy ręcznika papierowego. Czyste i suche liście kroimy nożem na jak najmniejsze kawałki. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy posiekaną babkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.

Na następny dzień, kiedy maść wystygnie, należy ją nieznacznie podgrzać, a następnie przełożyć przez jałową gazę. Dzięki takim działaniom pozbędziemy się dużych elementów liści, które utrudnią korzystanie z kosmetyku. Gładką maść należy przełożyć do niewielkich pojemniczków, najlepiej takich z ciemnego szkła. Preparat należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu, które nie jest narażone na działanie promieni słonecznych.

Sposób użycia:

Maść jest niezwykle łatwa w użyciu. Wystarczy nanieść jej niewielką ilość na skórę. Można robić to 3-4 razy dziennie, w zależności od potrzeb. Taki preparat ma działanie zmiękczające oraz antyseptyczne.

Babka lancetowata — zastosowanie

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!