Ugotowałam 2 garście tych liści i pozostawiłam do ostygnięcia: Maść która ma szereg właściwości zdrowotnych, pomoże każdemu w rodzinie!
Przygotowanie nalewki z babki nie jest zbyt trudne. Potrzebne do tego będą:
- dowolnej wielkości wybrany pojemnik ze szczelnym zamknięciem
- ilość młodych liści babki lancetowatej pozwalająca na zapełnienie pojemnika
- alkohol (najlepiej wódka)
Sposób przygotowania:
Do przygotowanego pojemnika należy wsadzić młode liście babki tak, aby go wypełniły (bez upychania). Następnie liście trzeba zalać alkoholem w takiej ilości, aby wraz z liśćmi zajął całą objętość naczynia. Tak przygotowany pojemnik koniecznie trzeba szczelnie zamknąć, a następnie odstawić na około dwa tygodnie, kilka razy dziennie wstrząsając pojemnik w celu wymieszania zawartości. Po upływie 14 dni nalewkę należy przecedzić na przykład przy wykorzystaniu gazy.
Sposób użycia:
Nalewkę z babki lancetowatej należy przechowywać w małych, ciemnych buteleczkach w miejscu chronionym przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych i najlepiej stosunkowo chłodnym. Nalewka jest zdatna do spożycia przez dwa lata, a spożywać ją należy w ilości 10 kropli dziennie. Po rozcieńczeniu z wodą nadaje się idealnie do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych, płukania bolącego gardła, a także jako środek na wrzody, bóle zębów oraz stany zapalne dróg moczowych.
Herbata albańska
Suszone liście babki lancetowatej stanowią podstawę herbaty albańskiej, czyli doskonałego remedium na kaszel i choroby płuc. Aby ją przygotować niezbędne będą:
- 4 łyżeczki (około 8-10 g) suszonych liści babki lancetowatej
- 1000 ml wody
Sposób przygotowania:
Odmierzoną ilość suszu należy zalać wrzącą wodą, a następnie odstawić na około 15-20 minut, aby zioła mogły się zaparzyć. Po tym czasie herbatę należy odcedzić z liści.
Sposób użycia:
Zaparzoną uprzednio herbatę albańską należy pić 2 razy dziennie w przypadku wystąpienia jakichkolwiek kłopotów z płucami albo pojawienia się męczącego kaszlu.
Comments are closed.