Jest miękkie i niesamowicie smaczne. Przygotuj to puszyste ciasto maślane na śniadanie lub kolację.
Co może być smaczniejsze niż pachnące ciasto francuskie. Przygotuj je według naszego przepisu, a będziesz zachwycona! Te warkocze wykonujemy co roku na Wielkanoc, jest to doskonały, sprawdzony przepis.
Składniki:
- szklanka = 200 ml
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka gorącej wody
- 100 ml oleju
- 2 białka
- 1 opakowanie drożdży
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 8 szklanek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki – 1 łyżeczki soli według gustu
- masło
- 2 żółtka + 1 ml oleju do nacierania
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko z ciepłą wodą, wlej drożdże.
Dodaj cukier, olej, białka i dobrze wymieszaj. Stopniowo przetwarzaj mąkę solą. Następnie lekko smarujemy ręce olejem i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wcieramy olej w dłonie, formujemy ciasto. Pokrój na 10 części. Następnie rozwałkowujemy je i stopniowo wciskamy jeden po drugim na naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem, zwijamy, a następnie ostrożnie rozciągamy i odstawiamy na bok.
Tak przygotowane warkocze kładziemy obok siebie na blasze. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut. Następnie nacieramy 2 żółtka, które wymieszaliśmy z 1 ml oleju i pieczemy w nagrzanym piekarniku.
Pieczemy w temperaturze 180°C na złoty kolor. Wszystko gotowe.
Comments are closed.