Gdy tylko wystawię go na stół znika w kilka chwil: Mazurek z bakaliami tylko z tego przepisu.

Mazurek to narodowy polski przysmak, który przygotowywany jest głównie na Wielkanoc. Deser obfituje w orzechy i suszone owoce, a na wierzchu jest udekorowany dżemem, czekoladą lub śmietaną. Okazuje się niesamowicie smacznym i pięknym przysmakiem cukierniczym.

Jest wiele możliwości zrobienia ciasta mazurkowego. Oczywiście im dalej od historycznej ojczyzny, tym więcej zmian może nastąpić w oryginalnej recepturze. Dlatego chcielibyśmy opowiedzieć o tradycyjnym mazurku z bakaliami. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt mówi sam za siebie!

Składniki:

  • 0,5 szklanki suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki suszonych moreli
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Suszone owoce pokrój na małe kawałki, a rodzynki opłucz i osusz. Posiekaj orzechy włoskie.

Ubij jajka z cukrem na gładką masę. Mieszając delikatnie dodaj mąkę.

Ocet oraz sodę oczyszczoną dodać do ciasta. Rozpuść margarynę, lekko ostudź i dodaj ją do pozostałych składników wraz z sokiem z cytryny i miodem.

Do ciasta wlej przygotowane orzechy i suszone owoce – dobrze wymieszaj.

Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem. Wlej ciasto z suszonymi owocami i orzechami do formy. Deser piecz przez 35 minut w temperaturze 150–160°C na złoty kolor.

Pachnące ciasto mazurkowe możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj dodać do ciasta inne suszone owoce, takie jak suszone jabłka, gruszki lub żurawinę. Wierzch udekoruj cukrem pudrem lub śmietaną według uznania.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!