Gdy tylko wystawię go na stół znika w kilka chwil: Mazurek z bakaliami tylko z tego przepisu.
Mazurek to narodowy polski przysmak, który przygotowywany jest głównie na Wielkanoc. Deser obfituje w orzechy i suszone owoce, a na wierzchu jest udekorowany dżemem, czekoladą lub śmietaną. Okazuje się niesamowicie smacznym i pięknym przysmakiem cukierniczym.
Jest wiele możliwości zrobienia ciasta mazurkowego. Oczywiście im dalej od historycznej ojczyzny, tym więcej zmian może nastąpić w oryginalnej recepturze. Dlatego chcielibyśmy opowiedzieć o tradycyjnym mazurku z bakaliami. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt mówi sam za siebie!
Składniki:
- 0,5 szklanki suszonych śliwek
- 0,5 szklanki suszonych moreli
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 g margaryny
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Suszone owoce pokrój na małe kawałki, a rodzynki opłucz i osusz. Posiekaj orzechy włoskie.
Ubij jajka z cukrem na gładką masę. Mieszając delikatnie dodaj mąkę.
Ocet oraz sodę oczyszczoną dodać do ciasta. Rozpuść margarynę, lekko ostudź i dodaj ją do pozostałych składników wraz z sokiem z cytryny i miodem.
Do ciasta wlej przygotowane orzechy i suszone owoce – dobrze wymieszaj.
Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem. Wlej ciasto z suszonymi owocami i orzechami do formy. Deser piecz przez 35 minut w temperaturze 150–160°C na złoty kolor.
Comments are closed.