Rolada z mięsa mielonego wg przepisu mojej babci: Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.
Rolada będzie smaczniejsza, gdy mięso wymieszasz dzień wcześniej i zostawisz je na całą noc w lodówce. W tym celu do mięsa dodaj mleko, przypraw do smaku pieprzem, solą, papryką słodką i ziołami prowansalskimi.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli lubisz, by był on bardziej wyczuwalny w potrawie, pokrój go w drobną kosteczkę.
Po tym wszystkim mięso wstaw do lodówki. Jeśli, zaś nie masz tyle czasu możesz pominąć te czekanie. Pieczeń i tak wyjdzie smaczna.
Następnie mięso podziel na dwie części. Wyjmij na deskę i uformuj z nich prostokąty. Każdy z tak powstałych placków posmaruj musztardą i posyp startym żółtym serem.
Następnie delikatnie uformuj z nich rolady. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią rolady i obficie posmaruj je kwaśną śmietaną.
Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 45 minut do zrumienienia.
Comments are closed.