Stosuj te wskazówki a mięso wyjdzie bardzo soczyste, z rumianą skórką. Jak piec duże kawałki mięsa.
Upieczenie dużego kawałka mięsa w całości – na przykład całej szynki lub łopatki tak, aby było soczyste, miękkie i z chrupiącą skórką jest swego rodzaju sztuką.
Chyba każdy, kto piekł mięso w dużych kawałkach wie, jak łatwo jest o przypalenie, wysuszenie czy niedopieczony środek.
Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka ważnych porad, które pomogą osiągnąć znakomite efekty i przygotować pyszną, soczystą i miękką pieczeń. Dokładnie taką jaka powinna być!
Pierwszym krokiem do udanej pieczeni jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Polecamy mięso bez kości – szynka, łopatka, filet czy polędwica będą się idealnie nadawały.
Równie ważna jest waga – nie powinna przekraczać 2-2,5 kg ponieważ za duży kawałek zbyt mocno przypiecze się z zewnątrz jednocześnie nie dopiekając w środku. Aby zapewnić aromat i odpowiedni stopień soczystości warto mięso nadziać ząbkami czosnku lub smalcem.
Comments are closed.