Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Muffiny z nadzieniem.

Miękkie smażone bułeczki z dżemem i twarogiem wywołają zadowolony uśmiech na twarzy każdego dziecka. Najlepsze są jeszcze letnie, tuż przed ostudzeniem.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki półgrubej
  • 50 g granulowanego cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • kwaśna śmietana
  • bita śmietana
  • dżem porzeczkowy
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie

Stworzymy klasyczne ciasto drożdżowe: zakwas – rozgniecione drożdże, trochę letniego mleka, szczypta cukru, odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie mąkę mieszamy ze szczyptą soli, cukrem, roztopionym masłem, resztą mleka, jajkiem i skórką z cytryny. Na koniec dodajemy drożdże, dobrze wyrabiamy ciasto i gdy tworzą się pęcherze, jest gotowe. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 1 godzinę.


Następnie wykładamy ciasto na posypany mąką wałek do ciasta, rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm (w razie potrzeby dodajemy posypkę), wycinamy kółka i w każdym robimy dziurki (np. szklanką).

Bułeczki pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze 15-20 minut (odnawiamy wgłębienia), a następnie smażymy na dużej ilości oleju z obu stron, aby trochę pływały – idzie bardzo szybko, dlatego nie wychodzimy. Najpierw smażymy stronę z otworem, a następnie odwracamy.


Udekoruj muffinki dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi. Nakładamy na nie łyżeczkę kwaśnej śmietany i posypujemy bitą śmietaną.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!