Mielone nadziewane kotleciki z kurczaka – lepsze od tradycyjnych mielonych. Rewelacyjny smak. Nikt nie robi lepszych

Już od pierwszego przygotowania tych pysznych mielonych kotlecików z kurczaka zakochasz się w ich niesamowitym smaku.

Są one idealnym rozwiązaniem zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i na specjalną okazję. Odpowiednio przyrządzone urzekną nie tylko zapachem i miękką konsystencją, ale także błogo rozpłyną się w ustach. Kotleciki są na tyle uniwersalne, że doskonale pasują do ziemniaków ryżu oraz do wszystkich sałatek.

Składniki, które będą potrzebne do wykonania kotlecików:

  • mielony kurczak – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • mąka pszenna – 5 łyżek
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • masło – 200 g
  • twardy ser żółty – 100 g
  • olej roślinny do smażenia – 300 ml
  • proszek do pieczenia
  • przyprawa do kurczaka – 2 łyżki
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania: 

Zmielonego kurczaka wymieszaj z posiekaną wcześniej cebulą, dodaj soli i pieprzu do smaku i całość dokładnie wymieszaj. Przygotowane masło pokrój w kostkę, a następnie włóż je do zamrażarki. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a następnie posiekaj przygotowany koperek.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Jajka wraz sokiem z cytryny dokładnie wymieszaj oraz dodaj łyżeczkę soli oraz szczyptę mielonej papryki, kurkumy oraz granulowanego czosnku.

Całość wymieszaj oraz dodaj do ciasta po dwie łyżki mąki pszennej i kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz 1/4 szklanki wody. W pozostałej mące pszennej (powinny zostać ok. 3 łyżki) należy obtoczyć mięso przed smażeniem. Z przygotowanego mięsa odrywaj niewielkie kulki i formuj je na malutkie kotleciki.

Wyjmij zamrożone wcześniej kostki masła i wkładaj po jednej obtoczonej w koperku oraz serze do formowanych kotlecików. Uformuj je tak, aby masło, ser oraz koperek nie wydostawało się ze środka. Całość obtocz w mące, która pozostała i smaż na patelni do uzyskania złotego koloru.

Każdy kto choć raz spróbuje tych pysznych kotlecików, już zawsze będzie powracał do tego przepisu. Nie pozostaje nic innego, jak tylko cieszyć się wyśmienitym posiłkiem!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!