Mielone nadziewane kotleciki z kurczaka – lepsze od tradycyjnych mielonych. Rewelacyjny smak. Nikt nie robi lepszych
Już od pierwszego przygotowania tych pysznych mielonych kotlecików z kurczaka zakochasz się w ich niesamowitym smaku.
Są one idealnym rozwiązaniem zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i na specjalną okazję. Odpowiednio przyrządzone urzekną nie tylko zapachem i miękką konsystencją, ale także błogo rozpłyną się w ustach. Kotleciki są na tyle uniwersalne, że doskonale pasują do ziemniaków ryżu oraz do wszystkich sałatek.
Składniki, które będą potrzebne do wykonania kotlecików:
- mielony kurczak – 1 kg
- cebula – 1 szt.
- jajka – 2 szt.
- mąka kukurydziana – 2 łyżki
- mąka pszenna – 5 łyżek
- sok z cytryny – 2 łyżki
- masło – 200 g
- twardy ser żółty – 100 g
- olej roślinny do smażenia – 300 ml
- proszek do pieczenia
- przyprawa do kurczaka – 2 łyżki
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
Zmielonego kurczaka wymieszaj z posiekaną wcześniej cebulą, dodaj soli i pieprzu do smaku i całość dokładnie wymieszaj. Przygotowane masło pokrój w kostkę, a następnie włóż je do zamrażarki. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, a następnie posiekaj przygotowany koperek.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. Jajka wraz sokiem z cytryny dokładnie wymieszaj oraz dodaj łyżeczkę soli oraz szczyptę mielonej papryki, kurkumy oraz granulowanego czosnku.
Całość wymieszaj oraz dodaj do ciasta po dwie łyżki mąki pszennej i kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz 1/4 szklanki wody. W pozostałej mące pszennej (powinny zostać ok. 3 łyżki) należy obtoczyć mięso przed smażeniem. Z przygotowanego mięsa odrywaj niewielkie kulki i formuj je na malutkie kotleciki.
Wyjmij zamrożone wcześniej kostki masła i wkładaj po jednej obtoczonej w koperku oraz serze do formowanych kotlecików. Uformuj je tak, aby masło, ser oraz koperek nie wydostawało się ze środka. Całość obtocz w mące, która pozostała i smaż na patelni do uzyskania złotego koloru.
Comments are closed.