Oto sekret pysznych naleśników z mięsem, którymi każdy się zachwyca. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych

Naleśniki z mięsem to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Już nasze babcie pokochały ten przepis. O to cały sekret całego dania.

Naleśniki z mięsem od zawsze gościły w moim domu, robiła je nawet moja prababka. To bardzo sycące, a zarazem delikatne naleśniki, które często królowały jako wyśmienite danie obiadowe. Moje dzieci zajadą je ze smakiem, a ja mogę powrócić wspomnieniami do swojej młodości.

Świetnie się nadają na niebanalny obiad, ale dobrze się sprawdzą również na kolację. Są nieziemsko pyszne, spróbuj, a samemu się przekonasz.

Składniki:

  • 7 jaj
  • 750 ml mleka
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 200 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce należy ubić 4 jajka ze szczyptą soli, następnie dodaj mąkę, 600 ml mleka, olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Z tak powstałego ciasta smażymy niezbyt grube naleśniki. Mięso z filetu kurczaka i wołowinę należy zmielić. Do zmielonego mięsa dodajemy 100 ml mleka, cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Naleśniki kroimy na pół i na każdej części smarujemy niewielką ilość mięsa, następnie składamy w trójkąt.

3 jajka ubijamy ze szczyptą soli i 50 ml mleka. W tej miksturze zanurzamy naleśniki. Tak obtoczone naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty z obu stron. Przed wyjęciem z patelni warto się upewnić czy mięso jest całkowicie usmażone.

Naleśniki najlepiej wyjmować na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!