Lekkie i puszyste węgierskie naleśniki – można jeść nawet bez nadzienia. Koniecznie zapisz przepis na ciasto
Naleśniki to bardzo popularne i lubiane danie. Klasyczne naleśniki są bardzo uniwersalne – można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację, ze słodkimi lub słonymi dodatkami.
Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a wykonanie jest niezwykle proste. Dziś prezentujemy naleśniki w nieco innej, ale równie smaczniej wersji.
Ten przepis pochodzi z węgierskiej kuchni i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naleśników.
Składniki:
- mąka – 250 g
- mleko – 300 ml
- drożdże – 15 g
- 2 jajka
- cukier
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozdrobione drożdże wymieszaj z połową mleka. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj odrobinę soli, ubijaj aż piana stanie się sztywna.
Żółtka połącz z rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Stopniowo dodawaj do nich na przemian pozostałe mleko oraz mąkę.
Na koniec dodaj trochę cukru do smaku, wymieszaj delikatnie ciasto z pianą z białek i odstaw na 15 minut.
Comments are closed.