Lekkie i puszyste węgierskie naleśniki – można jeść nawet bez nadzienia. Koniecznie zapisz przepis na ciasto

Naleśniki to bardzo popularne i lubiane danie. Klasyczne naleśniki są bardzo uniwersalne – można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację, ze słodkimi lub słonymi dodatkami.

Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a wykonanie jest niezwykle proste. Dziś prezentujemy naleśniki w nieco innej, ale równie smaczniej wersji.

Ten przepis pochodzi z węgierskiej kuchni i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom naleśników.

Składniki:

  • mąka – 250 g
  • mleko – 300 ml
  • drożdże – 15 g
  • 2 jajka
  • cukier
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozdrobione drożdże wymieszaj z połową mleka. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj odrobinę soli, ubijaj aż piana stanie się sztywna.

Żółtka połącz z rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Stopniowo dodawaj do nich na przemian pozostałe mleko oraz mąkę.

Na koniec dodaj trochę cukru do smaku, wymieszaj delikatnie ciasto z pianą z białek i odstaw na 15 minut.

Z tak przygotowanego ciasta smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron aż się zarumienią.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!