Błyskawiczny sposób na Napoleonkę na krakersach. 15 minut bez pieczenia – wychodzi zawsze, smakuje każdemu

Błyskawiczny sposób na ciasto Napoleonkę na krakersach!

Napoleonka to aksamitny, kremowy deser, który skradł serca wielu koneserów słodkości. Nieco odmienna wersja tego przysmaku, z krakersami zamiast ciasta francuskiego, jest równie smaczna co tradycyjna Napoleonka, za to przygotowanie ciasta zajmuje zdecydowanie mniej czasu.

Co potrzeba do przygotowania Napoleonki?

  •  1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • budyń waniliowy
  • 250 g krakersów
  • cukier puder ( do posypania na samym końcu )

Jak przygotować Napoleonkę?

0,5 l mleka wlać do garczka i zagotować, dodając cukier, masło i cukier waniliowy. Pozostałe 0,5 l mleka dokładnie wymieszać razem z mąką pszenną, budyniem i żółtkami.

Mieszaninę mleka, mąki, budyniu i żółtek należy stopniowo wlać do gotującego się mleka. Masę trzeba gotować (stale mieszając) aż osiągnie gęstą konsystencję i wytworzą się pękające pęcherze powietrza. Następnie całość odstawić do ostygnięcia.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową należy wyłożyć równomiernie krakersami. Lekko ciepłą masę wylać na dolną warstwę krakersów, a następnie przykryć krem kolejną partią ciastek.

Napoleonkę obsypać cukrem pudrem i odstawić do lodówki na minimum 8 godzin.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!