Niesamowicie pyszna szarlotka na mleku – podbije serce wszystkich. Znika ze stołu w kilka chwil

Jeżeli ktoś chce odgonić smutną, jesienną szarugę, to koniecznie powinien pomyśleć o przyrządzeniu smakowitego ciasta. Jesień obfituje w jabłka, dlatego to z nich można przyrządzić coś naprawdę smakowitego.

Może to być smakowita szarlotka, która podbije serce wszystkich osób.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 4 jabłka,
  • 350 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
  • garść bułki tartej,
  • szczypta soli.

Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym w jednej misce. Po tym jak całość zostanie naprawdę solidnie ubita, dodajemy mleko razem z olejem słonecznikowym. Ponownie wszystko porządnie mieszamy.

Do drugiej miski dodajemy suche składniki, czyli mąkę, sól razem z proszkiem do pieczenia. Obydwie miski łączymy w jedno. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a w następnej kolejności całość kroimy na cienkie plasterki.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem, a potem posypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do spodu. Na dno rozkładamy połowę jabłek. Na to wlewamy uzyskane ciasto. Ciasto przykrywamy drugą częścią jabłek. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na 40 minut nagrzanego do 180 stopni.

Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić, czy jest ono gotowe, aby nie powstał nam zakalec. Stosujemy metodę na „suchy patyczek/zapałkę”. Ciasto nie może przykleić się do patyczka.

Tak przygotowaną szarlotkę można jeszcze podawać na ciepło z lodami lub też w wersji zimnej. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!