„Niewidzialne” ciasto – kiedy go spróbujesz, od razu zakochasz się w jego smaku. Mistrzowski przepis

„Niewidzialne ciasto” brzmi trochę nietypowo, jednak kiedy go spróbujesz, od razu zakochasz się w jego smaku! 

Potrzebne Ci będą następujące składniki:

  • 400 g jabłek
  • 400 g gruszek
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 sztuki jajek kurzych
  • 80 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g masła

Naszym pierwszym krokiem będzie ubicie jajek z 50 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz szczyptą soli. Do całości dodajemy mleko, 90 g mąki, proszek do pieczenia oraz 30 g masła. Następnie myjemy i obieramy owoce, które należy pokroić na cienkie plasterki.

Naczynie, w którym będziemy piec nasze ciasto, należy posmarować masłem i wyłożyć je papierem do pieczenia. Pokrojone wcześniej na plasterki owoce zanurzamy w cieście z obu stron. Układamy je w formie, w dowolnej kolejności.

Pozostałe ciasto wlewamy na wierzch. Piekarnik należy rozgrzać do 180/190 stopni. Kiedy będzie on gotowy do użycia wkładamy formę z ciastem i pieczemy je przez kolejne 30 minut. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Wymieszaj pozostałą mąkę, miękkie masło, szczyptę soli, cukier oraz 10 gr cukru waniliowego razem. Rozetrzyj ją i posyp ciasto, po czym piecz przez następne 20 minut.

Twoje ciasto jest gotowe do podania. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!