„Niewidzialne” ciasto – kiedy go spróbujesz, od razu zakochasz się w jego smaku. Mistrzowski przepis
„Niewidzialne ciasto” brzmi trochę nietypowo, jednak kiedy go spróbujesz, od razu zakochasz się w jego smaku!
Potrzebne Ci będą następujące składniki:
- 400 g jabłek
- 400 g gruszek
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 20 g cukru waniliowego
- 2 sztuki jajek kurzych
- 80 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 70 g masła
Naszym pierwszym krokiem będzie ubicie jajek z 50 g cukru, 10 g cukru waniliowego oraz szczyptą soli. Do całości dodajemy mleko, 90 g mąki, proszek do pieczenia oraz 30 g masła. Następnie myjemy i obieramy owoce, które należy pokroić na cienkie plasterki.
Naczynie, w którym będziemy piec nasze ciasto, należy posmarować masłem i wyłożyć je papierem do pieczenia. Pokrojone wcześniej na plasterki owoce zanurzamy w cieście z obu stron. Układamy je w formie, w dowolnej kolejności.
Pozostałe ciasto wlewamy na wierzch. Piekarnik należy rozgrzać do 180/190 stopni. Kiedy będzie on gotowy do użycia wkładamy formę z ciastem i pieczemy je przez kolejne 30 minut. Na sam koniec przygotuj kruszonkę. Wymieszaj pozostałą mąkę, miękkie masło, szczyptę soli, cukier oraz 10 gr cukru waniliowego razem. Rozetrzyj ją i posyp ciasto, po czym piecz przez następne 20 minut.
Comments are closed.