Takie ogórki to coś, czego jeszcze nigdy nie jadłaś. Marynowane ogórki z musztardą – to prosty przepis, o którym wszyscy chcą wiedzieć.
Ogórki marynowane z musztardą stanowią wyjątkową przystawkę lub przekąskę. Przepis ten jest łatwy do wykonania.
SKŁADNIKI:
- 4 kg ogórków
- pęczek koperku
- 2 główki czosnku
- 20dag cukru
- 200ml oleju roślinnego
- 200ml octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki musztardy w proszku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ogórki dokładnie umyć i oczyścić. Następnie pozostawić je w zimnej wodzie na co najmniej dwie godziny. Małe ogórki można pokroić na cztery części, a duże na osiem.
Wymieszać cukier, ocet i olej roślinny. Dodać drobno posiekany koperek, obrany i zmiażdżony czosnek.
Wymieszać mieszaninę z ogórkami. Pozostawić na trzy godziny, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć ogórki wraz z marynatą do czystych słoików. Pozostawić je na 15 minut przed włożeniem do wody. Gdy słoiki ostygną, wyjąć je z wody i przykryć ręcznikiem. Ogórki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, w stanie schłodzonym i suchym.
Comments are closed.