Takie ogórki to coś, czego jeszcze nigdy nie jadłaś. Marynowane ogórki z musztardą – to prosty przepis, o którym wszyscy chcą wiedzieć.

Ogórki marynowane z musztardą stanowią wyjątkową przystawkę lub przekąskę. Przepis ten jest łatwy do wykonania.

SKŁADNIKI:

  • 4 kg ogórków
  • pęczek koperku
  • 2 główki czosnku
  • 20dag cukru
  • 200ml oleju roślinnego
  • 200ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ogórki dokładnie umyć i oczyścić. Następnie pozostawić je w zimnej wodzie na co najmniej dwie godziny. Małe ogórki można pokroić na cztery części, a duże na osiem.

Wymieszać cukier, ocet i olej roślinny. Dodać drobno posiekany koperek, obrany i zmiażdżony czosnek.

Wymieszać mieszaninę z ogórkami. Pozostawić na trzy godziny, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć ogórki wraz z marynatą do czystych słoików. Pozostawić je na 15 minut przed włożeniem do wody. Gdy słoiki ostygną, wyjąć je z wody i przykryć ręcznikiem. Ogórki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, w stanie schłodzonym i suchym.

Jesteśmy pewni, że te ekspresowe pikle są ratunkiem dla każdej gospodyni domowej. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!