Nie wierzył, że kaszel zniknie dzięki cebuli i łupinom orzecha włoskiego – syrop domowej roboty.
Wspaniały eliksir zdrowia, który pokona twój kaszel! Poznaj tajemniczy przepis babci na herbaciany balsam!
Ta prosta, a jednak potężna herbata, przekazywana z pokolenia na pokolenie, jest wskazówką na to, jak babcie pokonują zarówno mokry jak i suchy kaszel. Jak? Dzięki magicznemu użyciu cebuli i orzechów włoskich!
Naturalne składniki cebuli i orzechów włoskich tworzą cudowny balsam dla gardła. Znane są z działania łagodzącego, odkażającego i wzmacniającego odporność. A najlepsze jest to, że możesz podawać ten syrop bez obaw nawet najmłodszym!
Zastanawiasz się, dlaczego orzech włoski jest tak kluczowy? Oto dlaczego:
Łupiny orzechów włoskich, które są niezbędne do stworzenia tego syropu, są niczym naturalne złoto. Poza łagodzeniem kaszlu, mają wiele innych magicznych właściwości. Oto niektóre z nich:
- Przeciwdziałają wypadaniu włosów i poprawiają ich wygląd,
- Pomagają poprawić stan skóry,
- Regulują poziom cukru we krwi,
- Przeciwdziałają stanom zapalnym,
- Wspierają regenerację oskrzeli,
- Pomagają zapobiegać objawom grypy,
- Są nieocenione w walce z rzucaniem palenia, łagodząc głód nikotynowy.
Zainspirowany? Oto przepis na ten magiczny miętowy napar:
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 łyżki miodu
- 1 duża cebula
- 6-8 łupin orzechów włoskich
- 2 plastry imbiru
- 1 laska cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego cynamonu)
Przygotowanie:
Zaczynamy od cebuli i łupin orzechów włoskich – bez obrania! Jeśli nie masz łupin orzecha włoskiego, z powodzeniem użyj łupin innych orzechów (na przykład laskowych). Cebulę dokładnie umyj, oczyść i pokrój na plastry. Łupiny orzechów również dokładnie umyj. Cebulę i łupiny orzechów wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj cynamon. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Comments are closed.