Ten przepis nie zawiera drożdży i pozwala zrobić pyszne pączki. Są one wyjątkowe ze względu na swoją miękkość i giętkość.

Domowe pączki z jogurtem

Ten puszysty przysmak zrobiony własnoręcznie w domu zasmakuje każdemu. Z tego przepisu można przygotować idealną przekąskę: łatwe, szybkie i pyszne pączki jogurtowe.

Potrzebne składniki:

  • 2 mąki pszenne 1/2 i 3/4
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Sól – szczypta
  • Oliwa do smażenia
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Upewnij się, że masz wszystkie składniki gotowe do użycia. Najlepiej przygotowywać je w temperaturze pokojowej. Jajka, jogurt i cukier umieść w misce. Wmieszaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Połącz wszystkie składniki.

Stopniowo dodawaj mąkę, a następnie przesiej ją przez sito, aby upewnić się, że nie ma grudek. Ułatwi to pracę. Po połączeniu wszystkich składników ciasto powinno być elastyczne, gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodaj mleka, jogurtu lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 25 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Następnie za pomocą szklanego kubka lub okrągłego noża wytnij krążki. W każdym z nich zrób małe kółko, aby uzyskać kształt pączka.

Umieść pączki na patelni z odpowiednią ilością oleju. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Jeśli chcesz, połóż pączki na ręczniku i posyp cukrem pudrem. Pączki można podawać w dowolny sposób. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!