Ten przepis nie zawiera drożdży i pozwala zrobić pyszne pączki. Są one wyjątkowe ze względu na swoją miękkość i giętkość.
Domowe pączki z jogurtem
Ten puszysty przysmak zrobiony własnoręcznie w domu zasmakuje każdemu. Z tego przepisu można przygotować idealną przekąskę: łatwe, szybkie i pyszne pączki jogurtowe.
Potrzebne składniki:
- 2 mąki pszenne 1/2 i 3/4
- 250ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Sól – szczypta
- Oliwa do smażenia
- Cukier puder
Przygotowanie:
Upewnij się, że masz wszystkie składniki gotowe do użycia. Najlepiej przygotowywać je w temperaturze pokojowej. Jajka, jogurt i cukier umieść w misce. Wmieszaj sodę oczyszczoną i 3 łyżki oleju. Połącz wszystkie składniki.
Stopniowo dodawaj mąkę, a następnie przesiej ją przez sito, aby upewnić się, że nie ma grudek. Ułatwi to pracę. Po połączeniu wszystkich składników ciasto powinno być elastyczne, gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodaj mleka, jogurtu lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 25 minut. Po upływie tego czasu podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm. Następnie za pomocą szklanego kubka lub okrągłego noża wytnij krążki. W każdym z nich zrób małe kółko, aby uzyskać kształt pączka.
Comments are closed.