Pyszne pączki z piekarnika – jem i nie boję się, że przytyję. Z tego przepisu wychodzą lepiej niż te sklepowe.
Wszyscy bez dwóch zdań kochamy pączki! Zapewniamy jednak, że przysmaki te zrobione we własnej kuchni smakują o wiele lepiej, niż te kupne.
Potrzebne nam będzie:
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 10 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- kawałki czekolady według uznania
- cukier puder
- 125 g masła do smarowania
- skórka pomarańczowa
Do miski wsypujemy drożdże, wlewamy mleko, a następnie razem mieszamy. Mieszaninę na chwilę odstawiamy, w tym samym czasie mieszamy razem mąkę, jajka, masło, odrobinę skórki pomarańczowej i cukier. Następnie obie mieszaniny łączymy i mieszamy wszystko razem.
Powstałe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż pięknie nam urośnie. Po pewnym czasie do ciasta dodajemy kawałki czekolady, jeśli tylko chcemy, mieszamy je razem. Z ciasta wycinamy okręgi, w kształcie puszystych pączków.
Comments are closed.