Pyszne pączki z piekarnika – jem i nie boję się, że przytyję. Z tego przepisu wychodzą lepiej niż te sklepowe.

Wszyscy bez dwóch zdań kochamy pączki! Zapewniamy jednak, że przysmaki te zrobione we własnej kuchni smakują o wiele lepiej, niż te kupne.

Potrzebne nam będzie:

  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki
  • 10 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • kawałki czekolady według uznania
  • cukier puder
  • 125 g masła do smarowania
  • skórka pomarańczowa

Do miski wsypujemy drożdże, wlewamy mleko, a następnie razem mieszamy. Mieszaninę na chwilę odstawiamy, w tym samym czasie mieszamy razem mąkę, jajka, masło, odrobinę skórki pomarańczowej i cukier. Następnie obie mieszaniny łączymy i mieszamy wszystko razem.

Powstałe ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż pięknie nam urośnie. Po pewnym czasie do ciasta dodajemy kawałki czekolady, jeśli tylko chcemy, mieszamy je razem. Z ciasta wycinamy okręgi, w kształcie puszystych pączków.

Wkładamy je do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy w takiej postaci przez 20-25 minut. Kiedy pączki się zarumienią oznacza, że są gotowe i możemy je wyjąć.

Pączki wykonane w domowym zaciszu z pewnością będą smakować Tobie i całej Twojej rodzinie, a może i nawet przyjaciołom, bardziej, niż te ze sklepu. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!