Przepis krok po kroku. Panettone, pyszne ciasto, które można jeść z dodatkiem bakalii, czekolady, a nawet egzotycznych owoców.

W ciepłej wodzie rozpuść 1 łyżkę cukru i drożdże. Dorzuć pół szklanki mąki i dokładnie wymieszaj. Całość pozostaw na 20-30 minut pod przykryciem. Następnie skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, nie dotykając białej części cytryny.

Na drewnianej powierzchni umieść resztę mąki. Zrób niewielkie wgłębienie i włóż do niego jajka, masło, skórkę z cytryny, żółtka, pozostałą ilość cukru i przygotowaną wcześniej mieszankę drożdży.

Następnie zagniataj ciasto przez 10 minut. Powinno być ono wystarczająco rozciągliwe i elastyczne, prawie jak guma do żucia. Do całości dorzuć rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy i wymieszaj. Ciasto pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aż objętość powiększy się co najmniej dwukrotnie.

Naczynie do pieczenia przykryj pergaminem i wypełnij ciastem 1/3 objętości formy. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu, tak aby ciasto wypełniło wybrane naczynie po brzegi.

Panettone piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut, a następnie kolejne 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Drewnianym szpikulcem co jakiś czas sprawdzaj gotowość wypieku. Tak przygotowane ciasto możesz serwować swoim gościom.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!