Kocham tę chrupiącą serową panierkę. Oto jak ugotować najsmaczniejszy kalafior na świecie
Nawet osoby, które nie przepadają za daniami z kalafiora, powinny spróbować tego przepisu.
Chrupiący na zewnątrz, miękki w środku, rozpływa się w ustach i cudownie pachnie – taki właśnie jest kalafior przyrządzony w serowej panierce. To wręcz niemożliwe, by komuś nie przypadł do gustu!
Czego potrzebujemy?
Składniki:
- główka kalafiora,
- 6 łyżek mąki,
- 3 jaja,
- łyżka bułki tartej,
- olej,
- 50 gramów twardego, tartego sera,
- sól,
- woda,
- 1/2 łyżeczki curry (lub innej ulubionej przyprawy).
Naczynia:
- 2 miski,
- rondel,
- durszlak,
- patelnia.
Jak przyrządzić?
Kalafiora dzielimy na mniejsze cząstki (różyczki), wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, lekko solimy. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, gotujemy kalafiora 5 minut, a później przekładamy go na durszlak. W misce ubijamy jaja z przyprawą curry, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita.
W drugiej misce łączymy bułkę tartą ze startym serem. Każdą różyczkę zanurzamy w cieście, a później w panierce stworzonej z bułki tartej i startego sera.
Comments are closed.