Ten przepis na krem to sekret najlepszego kremu paryskiego. Ma on niesamowity smak i zachowuje swój kształt.

Dzięki temu przepisowi uzyskasz pyszny krem paryski, taki, jaki można znaleźć w cukierni.

Jest on lekki i puszysty. Krem ten doskonale nadaje się do dekorowania, nakładania warstw i sklejania różnych elementów. W tym przepisie pokażemy dwa sposoby przygotowania kremu. Drugi z nich wymaga tylko dwóch składników. Przepis został opracowany przez szefa kuchni cukierniczej.

Krem cukierniczy paryski (metoda I)

Składniki:

  • 250 ml zagęszczonego kremu (min. 33%)
  • 300g cukru pudru
  • 300g masła w kostkach
  • 150g kakao

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietankę należy przelać do teflonowego lub grubszego garnka. Do garnka dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Dobrze wymieszać. Pozostawić śmietanę z cukrem do zagotowania na około 7 minut, a następnie schłodzić do temperatury około 115 stopni.

Gdy zegar odmierza czas, wyłącz ogień i dodaj kakao. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Wmieszaj masło, a następnie ponownie wymieszaj. Gdy krem będzie już chłodny, umieść go w lodówce, aby się schłodził. Najlepiej jest schłodzić go przez noc. Następnego dnia trzeba będzie go ubić i będzie gotowy do nakładania.

Krem paryski cukierniczy (metoda II)

Składniki:

  • 250 ml zagęszczonej śmietany (min. 33%)
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Dodaj śmietankę do małego rondelka. Wymieszaj śmietankę i czekoladę, aż się rozpuszczą. Następnie podgrzej śmietankę, nie mieszając. Gdy śmietanka się zagotuje, zdejmij rondel z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę na noc do lodówki. Następnego dnia ubić śmietanę przez kilka sekund. Gdy śmietana się ubije, jest gotowa do użycia.

Życzę powodzenia

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!