Ciasto „Dwa paski” z twarogiem – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
Cudowny przepis, odkryłam go przez przypadek w zeszłym roku, idealny wtedy, gdy nie masz zbyt wiele czasu lub zwyczajnie nie chce Ci się spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.
Przygotowanie go zajmuje zaledwie 20 minut, ciasto wygląda oryginalnie, jest pyszne, a do tego banalnie proste. Kruche ciasteczka możesz wybrać wedle uznania, mogą to być też pierniczki, krakersy, a nawet biszkopty.
Eksperymentuj, czegokolwiek nie wybrałabyś na spód ciasta – połączenie ich z kwaśną śmietaną, twarogiem, śmietanką lub jogurtem naturalnym z pewnością będzie udane.
Składniki:
- 300g kruchych ciasteczek,
- 250g twarogu,
- 250g śmietany,
- 100g cukru,
- 1 łyżka żelatyny,
- 75ml wody,
- czekolada do dekoracji,
Przygotowanie:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do spęcznienia na pięć minut. Następnie doprowadź wrzenia i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce, przy pomocy miksera lub blendera z końcówką do ubijania utrzyj śmietanę z cukrem i twarogiem. Do kremu dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, wymiesza dokładnie.
Czas przejść do konstruowania:
Spód foremki wyłóż ciasteczkami, nałóż na nie pierwszą, cienką warstwę kremu. Następnie znowu ciasteczka i krem, powtórz całą operację trzykrotnie.
Comments are closed.