Przygotuj patyczki na szaszłyki – Wciąż gotuję makaron, ale nigdy o tym nie pomyślałam – Wszyscy w domu je uwielbiają.
Makarony można przyrządzić na wiele różnych sposobów, zapiekane, z sosami, podsmażane itp. Ile głów tyle pomysłów. W tym przepisie rolę główną będzie miał właśnie makaron, ale w formie szaszłyków.
Aby przygotować makaronowe szaszłyki będzie nam potrzebne:
- 250 g makaronu penne,
- woda (około 800 mL), łyżeczka soli i łyżeczka oliwy z oliwek – to wszystko będzie nam potrzebne do ugotowania makaronu,
- 200 g startego sera (gatunek wedle własnego uznania, jednak bardzo dobrze sprawdzi się gouda albo cheddar),
- 200 g kiełbasy (można ją zastąpić salami albo marynowanym tofu pokrojonym w plasterki),
- zielone i czarne oliwki (ilość może się zmieniać w zależności od potrzeb, w naszym wypadku jest to 10 zielonych i 8 czarnych),
- 15 g kukurydzy,
- 2 łyżki ketchupu (ketchup można zastąpić koncentratem pomidorowym),
- 9 sztuk patyczków do szaszłyków.
Comments are closed.