Pieczone ziemniaki cebulowe według receptury znanego kucharza. Palce lizać.

Doskonały domowy przepis na ziemniaki zapiekane z cebulą i boczkiem. W domu nazywamy je „chłopskimi ziemniakami” i są naprawdę pysznym daniem, które można przygotować z kilku prostych składników.

Przywykliśmy do serwowania ich jako dodatek do świątecznego posiłku i zawsze cieszą się dużym powodzeniem.

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5-6 plastrów boczku lub kiełbasy pokrojonych w krążki
  • kawałek masła
  • trochę oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (jeśli masz świeży, możesz użyć 1-2 ząbków czosnku)
  • trochę rozmarynu
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i cebulę.

Boczek pokroić drobno, cebulę w paski. Ziemniaki pokrój w cienkie krążki około 3-4 mm. Odłóż część cebuli na bok. Boczek upiec – w razie potrzeby dodać trochę oleju lub smalcu.

Następnie dodajemy cebulę i gdy zacznie pachnieć i mięknąć, przestajemy. Zróbmy naczynie do pieczenia. Na spód wyłożyć cebulę i boczek. Posolić i doprawić plasterki ziemniaków. Cebulę zaczynamy układać w naczyniu do pieczenia. Rozpuść masło i dodaj przyprawy.

Posyp ziemniaki masłem czosnkowym. Wcieramy również podczas pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia folią i piecz około 20 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy na złoty kolor.

Gotową mieszankę wymieszać z cebulą. Podawać z sałatką warzywną. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!