Pieczone ziemniaki cebulowe według receptury znanego kucharza. Palce lizać.
Doskonały domowy przepis na ziemniaki zapiekane z cebulą i boczkiem. W domu nazywamy je „chłopskimi ziemniakami” i są naprawdę pysznym daniem, które można przygotować z kilku prostych składników.
Przywykliśmy do serwowania ich jako dodatek do świątecznego posiłku i zawsze cieszą się dużym powodzeniem.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 5-6 plastrów boczku lub kiełbasy pokrojonych w krążki
- kawałek masła
- trochę oleju
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (jeśli masz świeży, możesz użyć 1-2 ząbków czosnku)
- trochę rozmarynu
- sól
- czarny pieprz mielony
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i cebulę.
Boczek pokroić drobno, cebulę w paski. Ziemniaki pokrój w cienkie krążki około 3-4 mm. Odłóż część cebuli na bok. Boczek upiec – w razie potrzeby dodać trochę oleju lub smalcu.
Następnie dodajemy cebulę i gdy zacznie pachnieć i mięknąć, przestajemy. Zróbmy naczynie do pieczenia. Na spód wyłożyć cebulę i boczek. Posolić i doprawić plasterki ziemniaków. Cebulę zaczynamy układać w naczyniu do pieczenia. Rozpuść masło i dodaj przyprawy.
Posyp ziemniaki masłem czosnkowym. Wcieramy również podczas pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia folią i piecz około 20 minut. Następnie odkrywamy i pieczemy na złoty kolor.
Comments are closed.