Pyszne ciasteczka piernikowe na kefirze: pozostają miękkie przez długi czas. Szybkie wykonanie.

Domowej roboty, aromatyczne ciasteczka piernikowe na kefirze, długo zachowują świeżość i apetyczną miękkość.

Najlepsze są przepisy znalezione przypadkowo, reguła ta sprawdziła się w przypadku ciasteczek piernikowych na kefirze, które podbiły serca wszystkich domowników niezwykłym, korzennym aromatem i delikatną miękkością ciasta. Ciasteczka są szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne, każdy, kto posiada w lodówce kefir, powinien wypróbować ten przepis.

Domowe ciasteczka piernikowe, na kefirze – składniki:

  • kefir – 350 ml
  • cukier – 1, 5 szklanki
  • Jajka – dwie sztuki
  • miód – 1 łyżka
  • Olej roślinny – 3 łyżki
  • Mąka – 4 szklanki
  • Soda – jedna łyżeczka
  • Przyprawa do pierników – 1 łyżka

Przygotowanie:

Białko jednego jajka oddzielić od żółtka i odstawić. Z podanej ilości cukru odmierzyć 3 łyżki i również odstawić, pozostały cukier ubić wraz z jajkiem, oddzielonym żółtkiem i miodem. Do cukru, jajek i miodu dodać kefir, olej oraz przyprawę do piernika, wszystko razem ubijać krótką chwilę, do połączenia składników. Mąkę przesiać, dodać ją razem z sodą do masy piernikowej.

Ciasto rozwałkować, najlepiej na grubość 1 centymetra. Z ciasta wycinać dowolne kształty, za pomocą foremki do pierników, lub okrągłej szklanki. Wycięte kawałki ciasta przenieść na blachę wyścielona papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, piec ciasteczka przez 25 minut, po upływie tego czasu, posmarować białkiem ubitym z cukrem i piec kolejne 10 minut. Piernikowe ciasteczka będą świetnym dodatkiem do niedzielnej herbatki z przyjaciółmi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!