Pijana zakonnica – pyszne ciasto warstwowe – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
- ½ kostki margaryny lub masła,
- szklanka wody,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- ok. 100/200 ml wódki.
Składniki będziemy rozpuszczać w kąpieli wodnej. Na garnek z gotującą się wodą ustawiamy metalową miskę i dajemy do niej składniki: margarynę, wodę, kakao i cukier. Mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Na samym końcu wlewamy wódkę i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Teraz czas, abyśmy powrócili do naszego biszkopta. Po lekkim ostygnięciu robimy w nim otwory mniej więcej na połowę jego wysokości. Kiedy otwory są gotowe, a krem przestygnięty, zakrywamy dokładnie wszystkie ,,dziury” kremem.
Teraz nadszedł czas na ostatnią fazę, czyli bitą śmietanę. Składniki potrzebne do przygotowania wierzchniej warstwy naszego ciasta to:
- 0,75 litra śmietanki kremówki,
- 1 fix do śmietany,
- 1 czubata łyżki cukru pudru.
Do szklanej miski wlewamy śmietankę, wsypujemy fix i ubijamy dodając powoli cukier. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, równomiernie ją rozprowadzając. Na koniec możemy górę posypać dwiema kokosowymi princessami lub innymi tego typu wafelkami.
Comments are closed.