Przygotuj ją w domu wg tego przepisu z chińskiej restauracji: Znakomita pikantna zupa z kurczaka.
Kiedy nauczysz się gotować tę pikantną zupę, nie będziesz chodzić po nią do chińskiej restauracji. Przepis jest bardzo prosty, a zupa jest naprawdę bardzo smaczna!
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- cała papryka (mniejsza garść)
- cały czarny pieprz (mniejsza garść)
- kawałek imbiru
- sól dla smaku
- olej roślinny
- chińska mieszanka warzyw
- marynowane pędy bambusa i grzyby
- 80 ml sosu sojowego
- 200 ml przecieru pomidorowego
sos do smaku
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka dokładnie wypłukać. Dodaj je do garnka z wodą. Dodaj do nich całą cebulę, którą wcześniej obraliśmy.
Posyp przyprawami i dodaj obrany imbir. Dodaj sól i gotuj bulion przez około 1 godzinę. Ugotowany bulion przecedzić przez sito, wyjmij mięso i imbir, a resztę wyrzucić.
Do patelni wlewamy olej roślinny i wysypujemy na deskę chińską mieszankę warzywną, którą kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smażymy warzywa na rozgrzanym oleju. Pędy bambusa wraz z grzybami kroimy również na mniejsze kawałki. Dodaj do patelni z warzywami. Teraz dodaj pokrojony na małe kawałki imbir.
Na koniec zalej wszystko bulionem, który ugotowaliśmy wcześniej.
Niech się gotuje. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Jajko ubijamy w misce i gdy zupa się zagotuje, możemy ją do niej wlać.
Na koniec dopraw zupę octem i zagęść rozcieńczoną wodą ze skrobią kukurydzianą. Wlać do zupy mieszając.
Comments are closed.