Przygotuj ją w domu wg tego przepisu z chińskiej restauracji: Znakomita pikantna zupa z kurczaka.

Kiedy nauczysz się gotować tę pikantną zupę, nie będziesz chodzić po nią do chińskiej restauracji. Przepis jest bardzo prosty, a zupa jest naprawdę bardzo smaczna!

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • cała papryka (mniejsza garść)
  • cały czarny pieprz (mniejsza garść)
  • kawałek imbiru
  • sól dla smaku
  • olej roślinny
  • chińska mieszanka warzyw
  • marynowane pędy bambusa i grzyby
  • 80 ml sosu sojowego
  • 200 ml przecieru pomidorowego

sos do smaku

  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dokładnie wypłukać. Dodaj je do garnka z wodą. Dodaj do nich całą cebulę, którą wcześniej obraliśmy.

Posyp przyprawami i dodaj obrany imbir.  Dodaj sól i gotuj bulion przez około 1 godzinę.  Ugotowany bulion przecedzić przez sito, wyjmij mięso i imbir, a resztę wyrzucić.

Do patelni wlewamy olej roślinny i wysypujemy na deskę chińską mieszankę warzywną, którą kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smażymy warzywa na rozgrzanym oleju. Pędy bambusa wraz z grzybami kroimy również na mniejsze kawałki. Dodaj do patelni z warzywami. Teraz dodaj pokrojony na małe kawałki imbir.

Na koniec zalej wszystko bulionem, który ugotowaliśmy wcześniej.

Niech się gotuje. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Jajko ubijamy w misce i gdy zupa się zagotuje, możemy ją do niej wlać.

Na koniec dopraw zupę octem i zagęść rozcieńczoną wodą ze skrobią kukurydzianą. Wlać do zupy mieszając.

Wszystko gotowe. Zupa jest gotowana i możemy ją podawać. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!