Bajecznie prosty przepis na Sycylijski ziemniaczany specjał. Wszystko, czego potrzebujesz do tego ugotowania tego szybkiego obiadu masz już w swojej lodówce.

Każdy zna tradycyjny placek ziemniaczany z tartych ziemniaków. Przygotowujemy go z różnymi dodatkami, jako osobne danie, główne, dodatek do obiadu.

Placki zachwycają smakiem i aromatem. Są proste do przygotowania i każdy chętnie zajada się nim ze smakiem. Dziś jednak chcemy przedstawić Wam nowy sposób na placek ziemniaczany z warzywami, co może stać się nowym wspaniałym posiłkiem w Waszym domu.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 papryki
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 100 g twardego sera
  • Mozzarella lub ser tarty
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odstaw na bok na kilkanaście minut. Dobrze odciśnij z nadmiaru wody (może zrobić to w rękach lub przez gazę). Warzywa pokrój na małe kawałki.

Do miski wbij 4 jajka, dodaj przyprawy, oliwę i mleko. Dodaj warzywa i ziemniaki. Twardy ser pokrój w kostkę, dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie. Do masy dodaj stopniowo mąkę wymieszają z proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i rozprowadź równomiernie. Posyp serem (mozzarella lub innym tartym). Piecze 35-40 min. w 180 st. C.

Powodzenia w przygotowaniu i SMACZNEGO!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!