Naturalny środek, który eliminuje kaszel i oczyszcza płuca: Wykorzystaj moc czosnku, imbiru i kurkumy.

Niezależnie od tego, czy jesteś palaczem, czy niepalącym, ważne jest, aby dbać o zdrowie płuc.

Oprócz palenia negatywnie wpływa na nie zanieczyszczone powietrze, a płuca są wtedy bardziej podatne na różne choroby układu oddechowego, takie jak astma, zapalenie oskrzeli i tym podobne.

Ten przepis jest skuteczny w chorobach układu oddechowego , ale także pomaga oczyścić płuca i zapobiegać innym problemom zdrowotnym.

Jakie są efekty tego cudownego napoju?

Poza tym, że jest dosłownie dynamitem na osłabioną odporność. Pomaga organizmowi uporać się z toksynami i wyeliminować je z organizmu. Napój przeciwdziała stanom zapalnym, wirusom i bakteriom oraz ma silne działanie rewitalizujące.

Ratowanie płuc

Imbir i kurkuma są szczególnie ważne dla Twoich płuc. Oprócz zwalczania stanów zapalnych chronią płuca przed wirusami i pomagają usunąć śluz z płuc, poprawiając ich stan podczas choroby.

Świetnie nadaje się również do uzupełniania witamin, które masz w ten sposób w czystej jakości i nie musisz ich kupować w sklepie. To głównie witamina C, która chyba najbardziej kojarzy się z dobrą obroną. Piję też ją moje dzieci, które unikają chorób, nawet w szkole, co jest dla mnie małym cudem.

Przepis na czosnkowo-imbirowe lekarstwo na kaszel i oczyszczanie płuc…

Składniki:

  • 1 mały kawałek korzenia imbiru
  • 400 g czosnku
  • 2 łyżki kurkumy
  • 400 g cukru pudru
  • 1/2 l wody

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka, postaw na ogień aż się zagotuje.

Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Następnie dodaj czosnek. Dodaj również starty imbir i korzeń kurkumy.

Krótko gotuj. Odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Gotowy napój przechowuj w lodówce.

Zastosowanie:

Pij 2 łyżki tej mieszanki rano i wieczorem po posiłku. Ostrzeżenie: Nie spożywaj, jeśli nie tolerujesz jakiegokolwiek składnika. 

Co potrafią poszczególne składniki?

Kurkuma

Kurkuma jest uważana za naturalny cud z niezliczonymi korzyściami zdrowotnymi. Najważniejsze związki zawarte w tej substancji nazywane są kurkuminoidami i mają silne właściwości lecznicze, przeciwutleniające, przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Kurkuma zapobiega niszczeniu tkanek płucnych, dzięki czemu jest jednym z najsilniejszych bojowników w stanach zapalnych i rekonwalescencji.

Czosnek

Czosnek zawiera substancję zwaną allicyną, która zabija bakterie oraz atakuje wirusy i pasożyty. Wraz z ajoeno, innym składnikiem odżywczym czosnku, pomaga blokować patogenne mikroorganizmy. Czosnek zawiera witaminy A i C, niezbędne składniki odżywcze dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Jest uważany za doskonałego sprzymierzeńca w zapobieganiu przeziębieniom i grypie. Ponadto czosnek zawiera przeciwutleniacze, takie jak selen, allicyna i kwercetyna, które pomagają chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie, eliminując kaszel i śluz.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy B czosnek pomaga zapobiegać krzepnięciu krwi. Zmniejsza poziom homocysteiny, aminokwasu związanego z twardnieniem naczyń krwionośnych i problemami sercowo-naczyniowymi. Podwyższony poziom homocysteiny powoduje zagęszczenie krwi i powstawanie zakrzepów.

Czosnek jest bogaty w witaminy A, B i C , które korzystnie wpływają na wątrobę. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i jest polecany pacjentom ze stłuszczeniem wątroby. Wspomaga również detoksykację organizmu, likwiduje pasożyty i toksyny, a nawet metale ciężkie. Obniża poziom cholesterolu

Ponieważ jest bogaty w allicynę, czosnek pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a także działa jako środek myjący, antyseptyczny i przeciwbakteryjny. Czosnek stymuluje kwas żołądkowy i wspomaga jego prawidłowe przetwarzanie. Jednak osoby ze skłonnością do refluksu, zapalenia żołądka, wrzodów, zgagi i innych problemów żołądkowych powinny spożywać bardzo mało lub skonsultować się z lekarzem.

Korzyści z imbiru

Imbir stosuje się głównie ze względu na jego działanie przeciwzapalne i zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Zapobiega również krzepnięciu krwi, a niektóre badania pokazują, że może znacząco regulować poziom cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu II .

Wykazano również, że imbir pomaga zapobiegać porannym mdłościom. Jedną z jego największych zalet jest zdolność do zmniejszania stanu zapalnego u pacjentów cierpiących na bóle mięśni lub chorobę zwyrodnieniową stawów. Niektórzy uważają nawet, imbir jest tak samo skuteczny jak ibuprofen.

Dużo zdrowia!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!