Podpłomyki – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Dziś mam dla Was przepis na niezwykle aromatyczne i pyszne podpłomyki.
Są one łatwe do przygotowania i idealne na każdą okazję. Przygotujemy je z serka mascarpone lub serka śmietankowego, sera, jajka i mąk: kokosowej i migdałowej. Dodatek koperku i czosnku nada im wyjątkowego smaku. Zapraszam do kuchni!
Składniki
- 100 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
- 70 g sera
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/3 szklanki (30 g) mąki migdałowej
- 1 łyżeczka psyllium
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
W misce wymieszaj 100 g serka mascarpone lub serka śmietankowego, 70 g sera, 1 jajko i szczyptę soli. Dodaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę mąki kokosowej, 1/3 szklanki (30 g) mąki migdałowej i 1 łyżeczkę psyllium. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Ciasto podziel na 2 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z ciasta płaskie placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
W międzyczasie posiekaj mały pęczek koperku. Zetrzyj lub drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju roślinnego, koperek i czosnek. Po upieczeniu podpłomyków, posmaruj je przygotowaną mieszanką z oleju, koperku i czosnku. Podawaj podpłomyki na ciepło. Są idealne jako przekąska, dodatek do zup lub sałatek.
Comments are closed.