Zastanawiałeś się jaki wpływ ma chłód na warzywa itd. – Produkty, których nie należy przechowywać w lodówce.
Lodówka to jeden z podstawowych sprzętów w każdym domu. Z pewnością zajmuje też swoje miejsce w twojej kuchni.
Bo gdzie przechowywać jogurt czy mleko, żeby nie straciły na jakości już po jednym dniu? Musisz jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty spożywcze dobrze znoszą przebywanie w lodówce. Przeciwnie – niektóre z nich wręcz nie powinny się w niej znaleźć, gdyż są składniki odżywcze, które źle znoszą niskie temperatury.
Przeczytaj cały artykuł, a dowiesz się jakich artykułów spożywczych nie powinieneś przetrzymywać w lodówce. Wymienimy kilka produktów spożywczych najczęściej spotykanych w lodówce, mimo, że to z pewnością nie jest miejsce dla nich odpowiednie!
W twojej lodówce prawdopodobnie znajdziemy produkt numer 5. Gotowy?
1. Pomidory
Niska temperatura w lodówce sprawia, że proces dojrzewania twoich pomidorów zostaje przerwany.
Prowadzi to do zniszczenia konsystencji miąższu a samo warzywo traci smak i aromat. Nieciekawy scenariusz, prawda? Tak więc pomidory pozostają poza lodówką.
Przechowuj je w misce na owoce, a dłużej zachowają świeżość. Twoja kuchnia zostanie wzbogacona o soczyste kolory czerwieni a same warzywa zachowają swój smak i aromat.
Comments are closed.