Jak przechowywać czosnek aby nie kiełkował i nie gnił – Ten sposób stosuję od lat
W kuchni słowiańskiej oraz wschodniej czosnek jest bardzo często używany. Powodem są nie tylko jego walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne czosnku.
Czosnek jest bowiem naturalnym antybiotykiem. Korzysta z niego większość gospodyń. Nie wszyscy wiedzą, jak należy przechowywać czosnek prawidłowo. Jeśli przechowujemy go odpowiednio, przetrwa on nawet do kolejnego sezonu. W przeciwnym razie czosnek może zgnić lub wykiełkować.
Przechowywanie czosnku w zbyt wilgotnym środowisku powoduje, że zaczyna on kiełkować. Zawartość składników odżywczych, minerałów oraz witamin zaczyna spadać. Czosnek szybko się psuje.
Zanim umieści się czosnek w spiżarni, należy go dokładnie przejrzeć i usunąć wszystkie nadpsute części, które mogą przyspieszyć psucie się pozostałego czosnku. Duże ilości czosnku rolnicy oraz działkowcy do dziś zaplatają w długie warkocze i umieszczają w suchym, ciemnym miejscu np. na strychu lub w innych pomieszczeniach gospodarczych.
Tak zabezpieczony czosnek przetrwa całą zimę. Jednak nie każdy ma takie możliwości we własnym domu.
Comments are closed.