Jak przechowywać czosnek aby nie kiełkował i nie gnił – Ten sposób stosuję od lat
Przypal korzenie
Na każdej główce czosnku są widoczne cienkie, delikatne korzenie. Jeśli przypalisz je zapałką, zapalniczką lub palnikiem, zapobiegniesz kiełkowaniu czosnku i na długo zachowa on swoje właściwości odżywcze oraz zdrowotne.
Zakop w soli
Przygotuj w tym celu duże naczynie lub karton. Poukładaj w nim główki czosnku na przemian z warstwą soli i zamknij szczelnie. Sól wchłonie nadmiar wilgoci. Zamiast soli możesz użyć trocin, zboża, popiołu lub maki. Wierzchnia warstwa powinna być znacznie grubsza (około 2 cm grubości). W ten sposób uchronisz czosnek przed wilgocią, a co za tym idzie przed kiełkowaniem.
Stopiona parafina
Metodę tą stosowano w sklepach z warzywami. Główki czosnku wkładano do roztopionej parafiny i wyciągano je. Tak zakonserwowany czosnek długi okres zachowywał świeżość.
Comments are closed.