Jak przechowywać czosnek aby nie kiełkował i nie gnił – Ten sposób stosuję od lat

Przypal korzenie

Na każdej główce czosnku są widoczne cienkie, delikatne korzenie. Jeśli przypalisz je zapałką, zapalniczką lub palnikiem, zapobiegniesz kiełkowaniu czosnku i na długo zachowa on swoje właściwości odżywcze oraz zdrowotne.

Zakop w soli

Przygotuj w tym celu duże naczynie lub karton. Poukładaj w nim główki czosnku na przemian z warstwą soli i zamknij szczelnie. Sól wchłonie nadmiar wilgoci. Zamiast soli możesz użyć trocin, zboża, popiołu lub maki. Wierzchnia warstwa powinna być znacznie grubsza (około 2 cm grubości). W ten sposób uchronisz czosnek przed wilgocią, a co za tym idzie przed kiełkowaniem.

Stopiona parafina

Metodę tą stosowano w sklepach z warzywami. Główki czosnku wkładano do roztopionej parafiny i wyciągano je. Tak zakonserwowany czosnek długi okres zachowywał świeżość.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi w mediach społecznościowych. Być może skorzystają oni z  jednej z metod przechowywania czosnku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!