Zastanawiałeś się jaki wpływ ma chłód na warzywa itd. – Produkty, których nie należy przechowywać w lodówce.
Z pewnością wierci ci dziurę w głowie myśl – dlaczego bazylia? To właśnie w strefach chłodzonych w supermarketach znajduje się świeża bazylia, prawda? W rzeczywistości bazylia nie znosi zbyt dobrze niskiej temperatury. W lodówce szybko zwiędnie.
Poza tym ta roślina wchłania zapachy innych produktów spożywczych przechowywanych w lodówce i po krótkim czasie mamy wybuchową mieszankę zapachową unoszącą się z naszych liści. Jeśli chcesz zachować bazylię przez dłuższy czas w świeżości – traktuj ją jak zwykłą roślinę bądź kwiat i włóż jej gałązki do wody.
Jeśli po przygotowaniu posiłku zostanie ci kilka listków, zblanszuj je i zamroź. Dzięki temu będziesz się cieszyć listkami bazylii o wiele dłużej.
3. Cebula
Jeśli będziesz przechowywać cebulę we właściwym miejscu, zachowa dobrą formę przez bardzo długi czas.
Najlepiej trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu – tak jak ziemniaki.
Tak, przechowujemy cebulę dokładnie w takim miejscu jak ziemniaki, np. w spiżarni. Pamiętaj jednak, że nie wskazane jest trzymanie jej obok ziemniaków. Ziemniaki uwalniają gazy, które wpływają na szybsze psucie się cebuli. Zwróć uwagę, by cebula i ziemniaki miały od siebie odstęp. Najlepiej umieść je na różnych półkach.
Comments are closed.