Poświęć 20 minut na przygotowanie czosnkowej przekąski, która jest lepsza niż chleb. Przepis.
Szukasz alternatywy dla bagietek i bułek czosnkowych? Przekąski czosnkowe są łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie zajmuje 20 minut.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 300 mg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 200 ml letniej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżka smalcu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
Dodatki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki wody
- Opcjonalnie: ser, zioła, nasiona
Jak przygotować:
Przygotuj rozczyn z drożdży. W letniej, ciepłej wodzie dokładnie wymieszaj cukier i drożdże. Do przygotowanej letniej wody dodaj drożdże i cukier, nie czekając aż „zadziałają”. Z mieszaniny wyrobić nieklejące się ciasto.
Przełóż je do miski i posyp mąką. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na płasko, tworząc duży arkusz o grubości 1,5-2 cm. W małej misce połącz olej i wodę, aby rozgnieść czosnek. Rozsmarować tę mieszankę na cieście.
Możesz również posypać placek tartym serem, nasionami lub ziołami, w zależności od upodobań. Naleśnik należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.
Comments are closed.