Poświęć 20 minut na przygotowanie czosnkowej przekąski, która jest lepsza niż chleb. Przepis.

Szukasz alternatywy dla bagietek i bułek czosnkowych? Przekąski czosnkowe są łatwe do zrobienia, a ich przygotowanie zajmuje 20 minut.

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 300 mg mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka smalcu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

Dodatki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • Opcjonalnie: ser, zioła, nasiona

Jak przygotować:

Przygotuj rozczyn z drożdży. W letniej, ciepłej wodzie dokładnie wymieszaj cukier i drożdże. Do przygotowanej letniej wody dodaj drożdże i cukier, nie czekając aż „zadziałają”. Z mieszaniny wyrobić nieklejące się ciasto.

Przełóż je do miski i posyp mąką. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkuj je na płasko, tworząc duży arkusz o grubości 1,5-2 cm. W małej misce połącz olej i wodę, aby rozgnieść czosnek. Rozsmarować tę mieszankę na cieście.

Możesz również posypać placek tartym serem, nasionami lub ziołami, w zależności od upodobań. Naleśnik należy piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Po wyjęciu przekąski posmaruj ją zimną wodą i przykryj ręcznikiem do ostygnięcia.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!