Przygotuj tą pomidorową przekąskę na kolację, a każdy będzie zadowolony. Super przepis

Pyszne, pełne smaku pomidorowe przekąski to doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch, lub przystawkę na imprezę.

Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Pieczone pomidory, aromatyczna bazylia i czosnek oraz kruche ciasto francuskie to połączenie idealne!

Składniki:

  • Ciasto francuskie- 250 gramów
  • Mleko- 50 ml
  • Pomidor- 2 sztuki
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Bazylia- pęczek
  • Zioła prowansalskie- do smaku
  • Sól, pieprz- szczypta
  • Oliwa z oliwek- 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na papier wyłóż gotowy arkusz ciasta francuskiego i pokój go na równe kwadraty, około 4cmx4cm. Wykrojone kawałki posmaruj mlekiem i wyłóż na nie pokrojone na półcentymetrowe plastry pomidora. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw blaszkę na około 15-20 min. W czasie pieczenia sprawdzaj stopień upieczenia przekąski.

W międzyczasie opłucz i posiekaj pęczek bazylii. Czosnek obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę, lub przeciśnij w wyciskarce do czosnku. Do małej miski przełóż bazylię, posiekany czosnek i zalej przygotowane składniki oliwą z oliwek. Dopraw całość solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Gotowe pomidorowe przekąski wyjmij z piekarnika i polej aromatyzowaną oliwą czosnkowo-ziołową. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!